Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Chutně, levně, zdravě

Zdravá strava je trendem, který se odráží i na nabídce ve všech obchodních řetězcích. V současné době si tak můžeme bez problému v každém supermarketu vybrat z široké nabídky “alternativních” potravin, které uspokojí všechny výživové požadavky. Problematické ovšem občas mohou být jejich ceny, díky kterým spousta lidí sáhne raději pro méně zdravých, ale levnějších potravinách. Jíst zdravě ale nemusí být finančně náročné rozhodnutí. Stačí vědět jak na to.

Jak jíst zdravě a nenudit se

Mezi lidmi často panují dva názory - jedni jsou od zdravějšího jídelníčku odrazeni vysokými cenami “trendy” zdravých potravin a jiní zase mají obavy, že by se museli vzdát všeho co mají rádi - a neměli vlastně co jíst. Přitom to tak vůbec být nemusí. Zdravá strava může být dokonale pestrá a hravá, aniž byste se museli finančně zruinovat. Pravidlem číslo jedna je připravovat jídlo ze základních surovin, naučit se správně používat koření a bylinky, díky kterým si pochutnáte i na jídle za pár korun. Poděkuje vám tak nejen vaše peněženka, ale i vaše tělo.

Plánujte

Základem pro zdravý jídelníček, je plánovat si jídlo dopředu. Vyhnete se tak bezmyšlenkovitým nákupům, kdy vběhnete do supermarketu a házíte do košíku spoustu nesmyslných věcí, polotovarů, zbytečně předražených potravin a potravin, které nakonec i vyhodíte, protože nevíte, jak je spotřebovat. Abyste se tomuto vyhnuli …

  • Sepište si o víkendu alespoň zhruba jídelníček na další týden
  • Najděte si recepty na jednotlivá jídla
  • Ujistěte se, že máte všechny potřebné ingredience doma
  • Vyrazte na nákup konkrétních potravin, které budete další týden potřebovat

Snažíte se změnit svůj jídelníček, ale stále trochu tápete? Nechte si sestavit jídelníček na míru od Get Fit Online!

Vyhýbejte se polotovarům

Velkou část potravin v supermarketech tvoří polotovary a vysoce zpracované potraviny, plné „přídavných látek“, které našemu tělu vůbec neprospívají. Pokud jste od rána do večera v práci nebo ve škole, nechce se Vám trávit hodiny v kuchyni vytvářením pomazánek, omáček, tyčinek ... je samozřejmě pohodlnější sáhnout po nějaké “rychlovce. Velkou část v tom ale hraje předchozí bod. Pokud si předem promyslíte jídlo na každý týden a vyčleníte si jeden den týdně, kdy si potraviny předpřipravíte, pomůžete tak svému zdraví, své peněžence i životnímu prostředí – zmizí totiž velká část jednorázových obalů, ve kterých se tyto hotové produkty prodávají.

Upřednostněte lokální & sezónní potraviny

Pravidlo číslo jedna při nakupování potravin, by mě být jejich původ a sezónnost. Poznáte to často i na cenách – cuketa, kterou přes sezónu koupíte za pár korun, vás v zimě vyjde třeba na 80 Kč/kilo. Nejde ale jen o samotné ceny. Ovoce a zelenina, která se dováží přes půlku planety je taky velmi neekologická. Navíc díky tomu, že jsou plodiny často trhané v nezralém stavu, obsahují jen maličkou část vitamínů, které má ovoce a zeleninu za čerstva utržená na zahrádce.

Stačí se podívat do minulosti, co jedly naše babičky. Uvidíte tak, že všechny potřebné vitamíny a minerální látky můžeme získat z lokálních zdrojů – a navíc při tom výrazně ušetřit. Třeba na podzim a v zimě, kdy na nás ze všech stran útočí bacily, mnoho lidí sáhne pro dávku vitaminu C k citrusovým plodům. Přitom skvělý zdroj najdeme i v lokálních potravinách jako jsou šípky nebo kysané zelí, které nás navíc ve zimním období vnitřně zahřeje.

Neplýtvejte

Plánování vám pomůže taky méně s potravinami plýtvat. Kolikrát se vám stalo, že jste si nakoupili tolik potravin, že jste je nestihli spotřebovat, a velká část z nich potom letěla do koše? Když vám náhodou po nějakém jídle zůstanou zbytky, zkuste:

  • ze zbytku kaše ze snídaně upéct sušenky (můžete přidat ještě třeba hrst oříšku a sušeného ovoce)
  • zbytky oříšků a sušeného ovoce (to se vám sice nezkazí, ale když máte trošku od všeho ...) smíchat s ovesnými vločkami, trochou oleje a medu/javorového sirupu a vyrobit si domácí müsli ...
  • ... a zbytky domácího müsli smíchat s datlovou pastou a a vyrobit z nich nepečené kuličky nebo tyčinky
  • uvařené luštěniny si můžete dát do mrazáku a použít na příště (výrazně tak urychlíte přípravu jídla) ...
  • ... nebo je rozmixovat, dochutit kořením a připravit si tak jednoduchý dip k čerstvé nebo pečené zelenině
  • smíchat zbytky zeleniny a luštěnin, rozmixovat je a upéct z nich karbanátky do burgerů
  • zeleninu z vývaru použít do karbanátků nebo pomazánek