Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Chřipková sezóna

Neustále změny počasí a výkyvy teplot během jediného dne mohou často nepříznivě ovlivnit naše zdraví. Spousta lidí je v těchto dnech náchylnější k chřipkám a nachlazení, které znepříjemňují i ty nejlehčí každodenní aktivity. Jak se před nimi chránit a jak se nemoci případně co nejrychleji zbavit přírodní cestou?

Dostatek odpočinku

Ignorovat příznaky a přecházet začínající onemocnění je to nejhorší, co můžete v této situaci udělat. I v nabitém programu si snažte vyhradit co nejvíce času na odpočinek. Svůj organismus se pokuste nepřetěžovat fyzicky ani psychicky - psychická pohoda totiž hraje při jakémkoliv onemocnění velkou roli.

Potraviny proti chřipce

V chladném počasí bychom měli dbát na správnou volbu potravin, které naše tělo vnitřně zahřejí. Omezte příjem tropického letního ovoce, citrusů, okurek, rajčat a podobných potravin s vysokým podílem vody. Do svého jídelníčku, ať už při prevenci nebo při akutní léčbě chřipky a nachlazení, zařaďte raději potraviny s vysokým obsahem vitaminu C ze sezónních lokálních zdrojů (listová zelenina, kysané zelí, šípky, brambory vařené ve slupce), potraviny s vyšším podílem bílkovin a přírodní zdroje probiotik, jako jsou kysané mléčné výrobky nebo kimchi.

Bylinky pro zdraví

Než vyrazíte pro léky do lékárny, rozhlédněte se doma po možných přírodních alternativách, které Vám proti chřipce a nachlazení mohou ulevit. Velkým pomocníkem, na který spoléhali lidé před stovkami let, jsou bylinky - ať už čerstvé nebo sušené. Pro posílení imunity, odstranění infekce z těla a urychlení průběhu nemoci vyzkoušejte například čaj ze zázvoru, echinacei, meduňky, máty nebo skořice. Pokud jste zvyklí čaj sladit, snažte se vyhnout cukru, který odbourává z našeho těla vitamin C a oslabuje tak imunitu. Nahraďte ho raději včelím medem, který obsahuje mnoho vitaminů a minerálních látek (B6, riboflavin, vápník, hořčík, železo atd.) a díky tomu naopak ještě více napomáhá rychlejší léčbě nemoci.

Aromaterapie

Aromaterapie, neboli léčba vůní, může taktéž od nepříjemného nachlazení účinně pomoct. Použít můžete speciální aromalampu nebo jednoduše pár kapek olejíčku nakapat do malé misky s horkou vodou a nechat vůni odpařovat tímto způsobem. Další možností je také napařování obličeje, které dokáže rychleji ulevit od rýmy a ucpaných dutin. Do větší mísy nebo hrnce nalijte horkou vodu a přidejte pár kapek vybraného olejíčku nebo směsi olejíčků. Přes hlavu si přehoďte osušku a vydržte v páře cca 10-15 minut. Mezi olejíčky, které jsou vhodné pro léčbu nachlazení a chřipky patří například:
  • Eukalyptus - posiluje imunitu a podporuje funkci dýchacího ústrojí
  • Tea tree - obsahuje antioxidační a protizánětlivé látky, které pomáhají proti bolesti v krku a urychlují průběh nemoci
  • Máta peprná - antimikrobiální a antioxidační látky v oleji v máty ulevují od bolesti v krku a suchého kašle
  • Rozmarýn - zbavuje ucpaných dutin
  • Citron - pomáhá likvidovat infekci v krku, posiluje obranyschopnost organismu