Na začátek trocha chemie
Antioxidanty jsou látky (vitamíny, minerály a další živiny), které chrání buňky v našem těle před tzv. oxidačním stresem, tedy poškozením volnými radikály. Jejich fungování můžeme jednoduše pochopit ze základních chemických reakcí.
Všechno kolem nás i naše vlastní tělo se skládá z molekul, které jsou složeny z atomů. Ty obsahují záporné elektrony, kladné protony a neutrální neutrony. V našem těle se molekuly štěpí a vznikají stabilní či nestabilní částice. Pokud vzniknou nestabilní volné radikály, snaží se dále hledat ke svým elektronům “někoho” do páru. Reagují tak s jinými částicemi v našem těle a mohou je poškozovat.
Proč jsou antioxidanty tak důležité?
Antioxidanty chrání organismus před přemnožením volných radikálů a pozitivně tak působí na naše zdraví. K přemnožení dochází mimo jiné při častém vystavení znečištěnému ovzduší, při kouření, nadměrném opalováním (vlivem škodlivého UV záření) a nevhodné skladbě stravy (příliš mnoho vysoce zpracovaných potravin, transmastných kyselin, umělých sladidel a dochucovadel).
Jaké jsou tedy pozitivní účinky antioxidantů?
● Podporují přirozenou obranyschopnost organismu
● Snižují risk neurologických onemocnění jako Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba
● Zabraňují předčasnému stárnutí
● Působí protizánětlivě
● Pomáhají proti akné a zánětlivým onemocněním kůže
● Zvyšují produkci kolagenu
Kde je najdeme?
Antioxidanty mají své zdroje převážně v rostlinných, ale i v živočišných potravinách. Nejvíc jich najdeme v pestrobarevném ovoci a zelenině. Mezi antioxidanty patří například:
Vitamín C (borůvky, šípek, květák, brokolice, citrusy, kysané zelí)
● Vitamín E (oříšky, semínkka, avokádo, olivy, listová zelenina, ryby) ● Vitamín A (dýně, mrkev, batáy, papaya, meruňky, brokolice)
● Karotenoidy (mrkev, pomeranč, mango, rajčata, vodní meloun)
● Flavonoidy (ovoce, zelenina, červené víno, kakao, černý jeřáb)