Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Proč do jídelníčku (ne)zařadit avokádo?

Avokádo se v posledních letech stalo obrovským trendem. Jak pro své téměř zázračné účinky na zdraví, tak pro svůj fotogenický vzhled na fotkách na sociálních sítích. V čem je vlastně avokádo tolik výjimečné a jaká je odvrácená strana jeho stále narůstající popularity?

Výživová hodnota

Avokádo je ovoce s velmi specifickými vlastnostmi. Většina obsažených kalorií je tvořena tuky, zejména kyselinou olejovou (patřící mezi mononenasycené mastné kyseliny), která má mimo jiné…

  • velmi pozitivní vliv na zdraví srdce
  • snižuje hladinu krevního cholesterolu
  • příznivě působí na stav kůže
  • redukuje zánětlivé procesy v těle

Kromě zdravých tuků je avokádo také skvělým zdrojem vitamínů C, E, K, B6 (pyridoxin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), kyseliny listové, kyseliny pantothenové, hořčíku a draslíku.

Avokádo a jeho účinky na zdraví

Vitamíny, minerály a esenciální mastné kyseliny, obsažené v avokádu, příznivě ovlivňují naše zdraví hned na několik úrovních. 

Napomáhá hubnutí

Přestože má avokádo vysoký obsah tuků, je vhodné ho zařadit i do redukčního jídelníčku. Obsahuje totiž zdraví prospěšné tuky a vlákninu, která pomáhá déle udržet pocit sytosti a předchází přejídání a mlsání mezi jídly. Současně podporuje také celkové trávení a redukuje zažívací potíže, jako je nadýmání nebo zácpa.

Udržují zdravý zrak

Avokádo obsahuje mimo jiné lutein, látku, která tělu poskytuje antioxidační ochranu proti škodlivým vlivům UV záření. Významně působí na zdraví očí, protože se po vstřebání do organismu hromadí v tzv. žlutém bodě a na sítnici. Tam bojuje proti škodlivým volným radikálům (vznikajícím zejména ze slunečního záření) a chrání tak zrak vůči onemocněním jako je např. šedý zákal.

Předchází vzniku osteoporózy

Půlka avokáda obsahuje zhruba 25 % doporučené denní dávky vitamínu K. Ten hraje důležitou roli při srážlivosti krve, podporuje činnost jater a v neposlední řadě také významně ovlivňuje vstřebávání vápníku. Nedostatek vitamínu K se tak podílí na řídnutí a oslabení kostí, zvyšuje riziko zlomenin a vzniku osteoporózy.

Podporují zdraví srdce

Obsažené mastné kyseliny podporují zdraví kardiovaskulárního systému, a snižují tak riziko mrtvice, infarktu a dalších kardiovaskulárních onemocnění. Pomáhají snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu, a naopak zvyšovat hladinu “hodného” = HDL cholesterolu. Ten pomáhá vracet nadbytek cholesterolu do jater a předchází jeho usazování na stěnách cév.

Prospívají kůži i vlasům

Ať už zařazené do jídelníčku nebo použité jako maska, avokádo pomáhá zlepšovat kvalitu pokožky a vlasů. Pomáhá bojovat proti volným radikálům, a chrání tak před předčasným stárnutím kožních buněk, vzniku vrásek a ochabnutí pleti. Vyživuje a zvláčňuje suchou pleť a dodává zdravý lesk zničeným, unaveným vlasům.


Odvrácená strana avokáda

Problém, o kterém se v souvislosti s avokádem nejčastěji mluví, se týká jeho ekologické stopy. Od roku 2000 do roku 2015 se totiž spotřeba avokáda zvýšila o zhruba 300 %, což vedlo k významným změnám v jeho způsobu pěstování. 

V Michoacánu v Mexiku, regionu s nejvyšší produkcí avokáda na světě, dnes dochází k nelegálnímu kácení borových lesů za účelem vytvoření plantáží avokáda. Současně je pro pěstování avokáda potřeba velké množství vody i hnojiv, které znehodnocují půdu. 

Tyto zásahy do přírody způsobují, že mnoho místních živočichů ztrácí své přirozené prostředí, a výrazně se podílí na urychlení klimatické změny a globálního oteplování.


Jak avokádo do jídelníčku zařadit s čistým svědomím?

  • Postavte většinu svého jídelníčku na lokálních, sezónních potravinách
  • Avokádo do své stravy zařazujte přiměřeně často - není třeba ho jíst každý den
  • Upřednostněte avokádo s certifikátem Fair Trade
  • Pokud je to možné, střídejte avokádo různého původu
  • Kupujte jen takové množství, jaké jste schopni sníst 
  • Celé avokádo vždy zpracujte, nevyhazujte ho