Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Antistresový jídelníček

Jak často se vám stává, že při stresu saháte po nezdravých pochutinách? Jak často zajídáte svoje emoce, nepříjemné myšlenky nebo nudu? Sladká tyčinka nebo chipsy nám ve výsledku často zanechají jen nepříjemný pocit viny. Pokud ale sáhnete po těch správných potravinách, vaše tělo reálně uvolní příznaky stresu a vy se dostanete do klidu a dobré nálad. Které potraviny to jsou a jak je zařadit do svého jídelníčku?

Komplexní sacharidy

Glukóza je primárním zdrojem energie pro naše tělo. Naše tělo těžce pracuje, aby si udrželo správnou míru glukózy v krvi a mohlo tak pohánět náš metabolismus a udržovat optimální hladiny hormonů. Pokud je hladina cukru v krvi příliš nízká, naše tělo spouští stresovou reakci. Vysoce zpracované sacharidy a sladkosti ale hladinu cukru v krvi raketově vystřelí nahoru a poté ji nechají stejně rychle klesnout. Ve výsledku se tak opět spouští stresové reakce, která může vést u citlivých jedinců až ke stavům úzkosti a návalům paniky.

Abychom hladinu cukru drželi na správné úrovni a udržet tak vnitřní klid i při náročných každodenních situacích, je důležité do jídelníčku zahrnout dostatečné množství komplexních sacharidů. Mezi ty patří např. ovesné vločky, quinoa, rýže, batáty nebo luštěniny.

TIP: Začněte den s miskou teplé ovesné nebo rýžové kaše a připravte své tělo i mysl na všechny výzvy nového dne.

Probiotika

Činnost našeho mozek je velmi úzce spojená s činností střev. Chronický stres a úzkost může vyústit ve zhoršené trávení, zácpu nebo průjem - a stejně tak problémy v trávicím ústrojí mohou přímo ovlivnit naši psychickou pohodu. Fermentované potraviny obsahují velké množství prospěšných probiotik, které udržují zdravou střevní mikroflóru, což ovlivňuje i naše psychické rozpoložení. Mezi vhodné zdroje probiotik patří například kysané zelí, kimchi, jogurty nebo kefírové mléko.

TIP: Vyrobte si k pečené zelenině nebo karbenátkům dip s bílého jogurtu namísto majonézy nebo kečupu a ke každému vhodnému jídlu přidejte pár lžic kimči nebo kysaného zelí (můžete také smíchat s nadrobno nakrájenou cibulkou a olivovým olejem).

Vejce

Vejce jsou zdrojem vitamínů, minerálů, aminokyselin a antioxidantů, potřebných pro zdravou stresovou reakci našeho těla. Jsou zdrojem cholinu, látky, která hraje důležitou roli ve zdraví našeho mozku, povzbuzuje naši náladu a chrání nás přes nadměrným stresem.

TIP: Posilněte antistresový účinek vajec efektem zelené zeleniny a připravte si třeba vaječnou-špenátovou omeletu.

Mastné ryby

Ryby jako je makrela, losos nebo sardinky jsou velmi bohaté na omega-3mastné kyseliny a vitamín D - živiny, které jsou důležité pro zmírnění hladiny stresu a udržení dobré nálady. Omega-3 mastné kyseiny jsou nezbytné pro zdraví mozku a jejich nízký příjem je přímo spojený s vyšším rizikem úzkosti a deprese. Deficit vitamínu D je zase spojený s vyšším rizikem deprese i kardiovaskulárních onemocnění.

Artyčok

Artyčok obsahuje draslík, hořčík, vitamín C, K a velké množství prebiotik - vlákniny, která krmí přátelské bakterie v našich střevech. Tyto látky společně pomáhají regulovat stresové reakce, zmírňují úzkost a deprese. 

Matcha čaj

Matcha je mletý zelený čaj, pocházející z Japonska. Obsahuje látku zvanou L-theanine, která v zmírňuje fyzické projevy stresu v našem těle a navozuje pocit uvolnění. Kromě toho působí taky jako energetická vzpruha, podporuje funkce mozku a příznivě působí na celý organismus. Oblíbený je mimo jiné i kvůli schopnosti zrychlit metabolismus a podpořit tak zdravé hubnutí a kvůli vysokému obsahu antioxidantů, které tělo chrání před oxidačním poškozením. 

TIP: Matcha prášek lze použít nejen pro přípravu čaje, ale je ho možné přidat také do smoothies, kaší, sušenek nebo lívanců.

Sezam

Sezam je výborným zdrojem L-tryptophanu, který pomáhá regulovat hladinu dopaminu a serotoninu. Jídelníček s vyšším obsahem této látky pomáhá k dobré náladě, mírní projevy deprese a úzkosti.

TIP: Posypejte semínky zeleninový salát nebo si pořiďte tahini (sezamovou pastu) a ozdobte jí kaše, palačinky nebo vafle.

Bylinky

  • Levandule - zklidňuje, harmonizuje tělo i psychiku, pomáhá lépe usnout. Esenciální olej z levandule se běžně používá jako podpůrný přípravek při léčbě úzkosti a deprese
  • Heřmánek - přirozený tlumič stresu, zmírňuje úzkosti a deprese, uvolňuje tělo i mysl a pomáhá proti nespavosti
  • Kozlík lékařský - tlumí úzkosti, navozuje stav relaxace, zlepšuje kvalitu spánku
  • Jasmín - uvolňuje napětí v těle, pomáhá proti nespavosti
  • Petržel - obsahuje antioxidanty, které neutralizují škodlivé volné radikály v těle a předchází depresi a úzkosti.