Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

5 věcí, kterým se vyhnout při dietě

Chcete-li zhubnout, zbavte se zlozvyků, které vám v tom mohou bránit. Hubnutí není spojeno pouze s tím, co konzumujete, ale také jak. Mámě pro vás pět důležitých zásad, kterým se obloukem vyhněte, jestliže držíte dietu. Výsledky se tak dostaví rychleji.

1. Příliš velké porce jídla

Většina z nás si jistě pamatuje na to, jak nám v dětství babičky říkaly, že čím více toho sníme, tím budeme mít více síly. V dospělosti to platí však zcela obráceně, čím více toho sníme, tím více budeme přibírat. Přitom naše tělo nepotřebuje 6 knedlíků, aby se zasytilo. V momentě, kdy si na talíř naložíme velkou porci jídla, povědomě se ji snažíme dojíst (nedojídat je přeci neslušné). A jak se říká, co oči nevidí, srdce nebolí. Dejte si raději menší porci a jezte pomalu, vychutnávejte si každé sousto.

Pozor si dejte také na „tříchodová jídla“. Polévka, hlavní chod a zákusek. Dostanete tak do sebe tolik kalorií, které pokryjí vaši celodenní potřebu, ne-li více. I přesto, že polévka je grunt, jde o vydatné jídlo, které stačí jíst samostatně. Dejte si tedy k obědu nebo večeři buď jen polévku, nebo hlavní chod. Na zákusek při dietě raději zapomeňte.

2. Příliš rychlá konzumace

Žijeme v hektické době a to se často projevuje i na konzumaci jídla. V polední pauze chceme zajistit mnoho důležitých věcí, takže na jídlo zbývá sotva pár minut. Ráno do sebe „hodíme“ snídani a už pospícháme do práce, rychlá svačina u počítače a tak dále. Poznáváte se v tom? Dietologové však apelují na to, že rychle snědené jídlo vede k tomu, že budete mít mnohem dříve hlad. Nehledě na to, že rychlým jídlem toho sníme daleko víc, než když si budeme každé sousto vychutnávat. Udělejte si z každého jídla malý rituál, příjemné prostředí, hezky prostřený stůl a jezte v klidu a pomalu. Nebude vás bolet žaludek a navíc jej zasytíte menší porcí.

3. Pozor na sladké nápoje

Pokud chcete zhubnout, vyhýbejte se slazeným nápojům. I přesto, že voda se šťávou chutná lépe, než voda samotná, je potřeba si uvědomit, že šťáva má v sobě mnoho cukru. Přijímáme tak do těla zbytečně velké množství energie. Nejhorší jsou klasické slazené limonády, jako je Fanta, Coca Cola (pozor si dejte i na slovo Light a Zero). Odborníci dokonce upozorňují na to, že tyto „lehké“ nápoje v sobě ve skutečnosti ukrývají více kalorií, než ty klasické. Výjimku tvoří džusy, které obsahují ovocný cukr, ale i ty je vhodné ředit s vodou. Pokud vám nechutná obyčejná voda, ochuťte si ji ovocem, například voda s citrónem a mátou je velice osvěžující. A ještě jedno důležité upozornění. Sladké nápoje nezaženou žízeň tak snadno, jako voda. A navíc chutnají, takže budete pít mnohem více. To samozřejmě není na škodu, protože pitný režim je důležitý, ale opět do sebe dostáváte obrovské množství kalorií.

4. Důležitá je pravidelnost

Častou dietní chybou je nepravidelnost ve stravování. Jestliže chcete, aby šla váha dolů, je potřeba nastolit určitý režim. Jídlo bychom si měli rozdělit alespoň na 5 porcí denně. Základ tvoří snídaně, oběd a večeře. Mezitím je potřeba udělat si čas na alespoň dvě svačiny. Raději jezte malé porce a častěji, nežli velké a v delších intervalech. Tělo si při delším „hladovění“ vytváří tukové zásoby. Není třeba mít nastavený budík a jíst přesně na minutu, dejte si určité rozmezí, ideálně tři hodiny mezi jídly.

5. Ovoce v neomezeném množství

Další mylnou úvahou je, že ovoce je zdravé a proto ho můžeme sníst, co hrdlo ráčí. Ano, zdravé je, ale také sladké! Také ovoce obsahuje kalorie a vysokou energetickou hodnotu, oproti zelenině. Ovoce se samozřejmě nezříkejte, ideálně jako svačina mezi jídly, ale nekonzumujte jej na noc a ve velkém množství. Raději si dejte mrkev nebo rajče.