Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

5 smoothies pro zdravé ráno

Nemáte ráno čas na dlouhé připravování snídaně? Radši byste si přispali, než trávili čas v kuchyni, ale přesto chcete své ráno začít se zdravou a vyváženou snídaní? Inspirujte se našimi tipy na skvělé getfitonline snídaňové smoothie !

Smoothies můžete vytvořit z nekonečného množství kombinací různých potravin. Hotovou snídani nebo svačinku můžete mít během pár minut. Velkou výhodou smoothies je ale také fakt, že do nich můžete schovat potraviny, kterých normálně jíte nedostatek. Můžete tak snadno zvýšit svůj příjem vitamínů, bílkovin a dalších zdraví prospěšných látek. Pokud do smoothie přidáte listovou zeleninu, u většiny jejích druhů v kombinaci se sladkým ovoce žádnou chuť ani nepocítíte. Použít můžete také různé proteinové prášky a doplňky stravy, super potraviny jako je spirulina, chlorella, acai a podobně.

Základní návod na “zelené smoothie”

Většina lidí má problém s nedostatkem zelené listové zeleniny v jejich stravě. Pokud vás už nebaví saláty, zkuste listovou zeleninu zakomponovat do smoothie. Vybrat si můžete z různých druhů zeleniny - od kapusty, přes špenát, římský salát, čínské zelí, až po pampeliškové listy. Pozor! Některé druhy zeleniny jsou chuťově výraznější a může být proto náročnější si na chuť zvyknout. Skvělou volbou je proto například špenát, který ve smoothie vůbec nepocítíte, a přesto do svého organismu dodáte velké množství vitaminu K, vitaminy skupiny B, kyseliny listové, hořčíku, zinku a dalších živin.

Je také vhodné přidat ovoce s výraznou sladkou chutí, které případnou chuť zeleniny “přebije”. Skvělou volbou jsou například banány, mango, jahody, maliny nebo třeba ananas.

Co se týče tekutin, do smoothie můžete použít čistou vodu, mléko, rostlinné mléko, jogurt nebo například čerstvou šťávu z pomeranče / citronu / limety.

Dále už je to jen na vás - nebojte se experimentovat! Přidejte semínka, ořechy, ovesné vločky, kakao, superpotraviny ...

Recepty:

Špenátovo-kokosové smoothie
1 banán
velká hrst listů špenátu
½ šálku netučného kokosového nápoje (například kokosovo-rýžové)
3 datle

Tropické smoothie
1 banán
½ manga
šťáva z 1 pomeranče

Apple pie smoothie
1 střední jablko
⅓ šálku jogurtu
¼ šálku vody nebo mléka
1 lžička lněných semínek
½ lžičky skořice
špetka hřebíčku
pár kapek vanilkového extraktu
1-2 lžičky medu

Super antioxidant smoothie
1 banán
½ šálku mraženého bobulového ovoce (maliny, ostružiny, jahody, rybíz ..)
½ šálku rostlinného mléka

Čoko-arašídové smoothie
1 banán
1-2 lžičky neslazeného kakaa
2 lžičky arašídového másla
½ šálku mandlového mléka