Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

5 salátových zálivek, které musíte znát

V horkém letním počasí jsou saláty dokonalým pokrmem, který ochladí naše tělo a zároveň mu dodá všechny zdraví prospěšné látky. Receptů na saláty existují tisíce - můžete v nich kombinovat zeleninu i ovoce, různé druhy bílkovin (fazole, cizrnu, kuřecí maso), přidat semínka, oříšky … Výbornému salátu ale rozhodně nesmí chybět správně zvolená zálivka. Nebojte se při přípravě salátu experimentovat. Inspiraci naleznete mimo jiné i v tomto článku. Pokud máte zájem o více zdravých receptů a chcete se dostat do kondice, tak vyzkoušejte jeden z našich programů na míru.

Chci začít

Nejčastěji používvané ingredience:
Vhodná zálivka zvýrazní chuť jednotlivých ingrediencí a vytvoří z dobrého salátu vynikající. Většinu ingrediencí, které se nejčastěji k zálivkám používají, budete mít nejspšíe všichni doma. Patří mezi ně:

  • Citron nebo limeta
  • Jogurt
  • Med
  • Hořčice
  • Olivový olej
  • Ocet balsamico nebo vinný ocet

Italská bylinková zálivka

Základem italské zálivky jsou čerstvé bylinky, které dodají salátu specifickou chuť. Na zálivku budete potřebovat 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci nasekané petrželky, špetku sušeného nebo najemno nasekaného čerstvého česneku, pár nasekaných lístků bazalky, půl lžičky soli a pepř podle chuti.

Hořčicová zálivka

Pro výrobu hořčičné zálivky budeme potřebovat 1 lžíci dijonské hořčice, 1 lžíci vinného octa, Cca 2 lžíce olivového oleje, půl lžičky soli a pepř podle chuti. Směs promícháme a dochutíme jí zeleninový salát.

Medová zálivka do ovocného salátu

Ovocný salát vám po ránu dodá spoustu vitamínů a energie do dalšího horkého dne. Výborný ovocný salát vytvoříte například z broskve, medového melounu a jahod. Na dochucení ovocných salátů můžete použít kořeněnou zálivku z 1 lžíce medu, půl lžičky skořice, čtvrt lžičky hřebíčku a cca 2 lžíce pomerančové šťávy.

Maková zálivka

Pikantní maková zálivka ozvláštní každý zeleninový salát. Na její výrobu budete potřebovat 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce olivového oleje, malou špetku nasekané papričky jalapeňo, 1 lžičku dijonské hořčice a ½ lžičky máku.

Bazalkové pesto

Výbornou obměnou klasické salátové zálivky může být pesto. Na bylinkové pesto budeme potřebovat hrst čerstvé bazalky, menší hrst čerstvých lístků oregána,3 lžíce olivového oleje, sůl a lžíci citronové šťávy. Lístky opláchneme a společně s ostatními ingrediencemi vložíme do mixéru a rozmixujeme na jemnou kaši. Pesto lze použít nejen do salátů, ale také na dochucení těstovin nebo rizota.