Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

5 nápadů, jak využít velikonoční vajíčka

Blíží se Velikonoce a s nimi i doba, kdy se doma hromadí plno vařených vajíček. Co ale s nimi provést? Pokud vás už klasická vaječná pomazánka a samotná vejce natvrdo nudí, inspirujte se našimi netradičními velikonočními recepty!

Ďábelská vejce s avokádem

Klasická ďábelská vejce do zdravého jídelníčku moc nepatří. Stačí ale majonézu v originálním receptu vyměnit za avokádo a hned máte jednoduchou zdravou svačinku, na které si můžete přes Velikonoce pochutnat. Na ďábelská vejce budeme potřebovat 10 na tvrdo uvařených vajec, jedno větší zralé avokádo, sůl, pepř a 1 malou červenou cibuli. Vejce opatrně oloupeme, podélně rozkrojíme na polovinu a vydlabeme žloutek. Žloutky rozmačkáme vidličkou a vložíme do misky. Přidáme vydlabané avokádo, na drobno nakrájenou cibuli a ochutíme solí a pepřem. Vše promícháme ahotovou směsí naplníme vydlabané bílky.

Bramborový salát trochu jinak

Bramborový salát nemusí být jen vánoční záležitostí. Jeho zdravější verzi si můžete připravit klidně i teď o Velikonocích a zbavit se tak části velikonoční nadílky. K výrobě salátu budeme potřebovat 4 větší batáty (je možné také nakombinovat klasické brambory s batáty v jakémkoliv poměru, jen dejte pozor na to, že batáty jsou rychleji uvařené), 1 balení mražené zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice, 1 velkou cibuli, 5-6 středně velkých nakládaných okurek, 1 lžičku hořčice, 4 vařené vejce a 2 balení sojanézy (oproti klasické majonéze má asi poloviční kalorickou hodnotu a přitom velmi podobnou chuť).

Batáty necháme vařit ve slupce. Mezitím si nakrájíme cibuli, vejce a nakládané okurky. Na pánvi na trošce oleje osmahneme zeleninu. Hotové batáty oloupeme a nakrájíme na kostičky, přidáme zeleninu, sojanézu, hořčici a ochutíme solí a pepřem podle chuti. Necháme uležet alespoň hodinu v lednici.

Těstovinový salát

Pro následující recept budeme potřebovat 4 porce těstovin, 5 uvařených vajec, 1 žlutou papriku, 1 balení cherry rajčátek, hrst černých oliv a cca ¼ hrnku balkánského sýra. Na dochucení potom použijeme lžíci olivového oleje, 1-2 lžičky balsamika, sůl, pepř a pár kapek citronové šťávy. Těstoviny necháme vařit podle návodu na obalu. Mezitím si očistíme zeleninu, rajčata nakrájíme na čtvrtky a papriku na kostičky. Vložíme do mísy, přidáme uvařené těstoviny, dochutíme, zakápneme olivovým olejem, citronovou šťávou a balsamikem. Na závěř přidáme na čtvrtky nakrájená vejce a posypeme nadrobeným balkánským sýrem.

Jarní ricottový sendvič s vejcem

Tento recept využijete obzvlášť ve chvílích, kdy si chcete připravit zdravou svačinku nebo snídani, a nemáte na to příliš mnoho času. Na pomazánku budeme potřebovat 1 balení ricotty, 1 jarní cibulku, hrst nadrobno nasekané pažitky, sůl a lžičku olivového oleje. Všechny ingredience smícháme dohromady v misce. Pomazánku namažeme v tlusté vrstvě na čerstvý toustový chléb, navrch přidáme na kolečka nakrájená vejce a případně dochutíme trochou soli a pepře.

Vaječná kari pomazánka

Většina z nás je zvyklá klasickou vaječnou pomazánku dochucovat jen solí a pepřem. Jestli už vám tato kombinace přijde ohraná, vyzkoušejte pikantní vaječnou pomazánku s kari.

Na pomazánku budeme potřebovat 7 vajec, 1 balení sojanézy (lze také nahradit tvarohem nebo lučinou, ale konzistence bude trochu hutnější), 1 lžičku kari, lžíci čerstvé pažitky, pepř a sůl. Vejce oloupeme, vložíme do mísy a vidličkou rozmačkáme. Přidáme sojanézu, koření a vše rozmixujeme tyčovým mixerem do hladka.