Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

5 léčivých koření pro každodenní využití

Správná volba koření při vaření nejen dodává pokrm požadovanou chuť, může také velmi pozitivně ovlivnit naše zdraví!

Kurkuma

Zlatavé koření, které najdete v kari směsích, má kromě své výrazné chuti také léčivou sílu v rámci mnohých zdravotních potíží. Proč by měla kurkuma najít své místo i ve Vašem jídelníčku? Látky obsažené v kurkumě pomáhají kontrolovat riziko diabetu, snižují hladinu cholesterolu a mají dokonce pozitivní účinky v prevenci proti rakovině a dalším vážným chronickým onemocněním. Má antioxidační a protizánětlivé účinky, výrazně posiluje imunitu a pomáhá při běžných onemocněních jako je nachlazení a chřipka. Konzumace kurkumy také mimo jiné napomáhá přirozenému hubnutí.

Kurkuma lze použít při přípravě kari omáček nebo také jako hlavní ingredience léčivého “zlatého mléka”. To připravíte jednoduše z šálku mléka (kravského nebo rostlinného), cca ¼-½ lžičky kurkumy, lžičky medu a špetky skořice. Celou směs důkladně promíchejte a nechte cca 5 minut povařit.

Skořice

Skořice má významný vliv na vyrovnávání hladiny cukru v krvi. Obsahuje vysoké množství antioxidačních a protizánětlivých látek, pomáhá proti infekcím a virům. Vliv má také při prevenci před vznikem srdečních chorob a rakoviny.

Jak skořici začlenit do své stravy? Stačí špetku přidat do kaše, smoothie nebo jí ochutit třeba rýžový nákyp s ovocem. Použít ji také můžete na dochucení polévek nebo při přípravě pokrmů z masa.

Zázvor

Zázvor je po tisíciletí uznávaný pro své účinky proti nevolnosti. Napomáhá správnému trávení a přirozenému hubnutí. Působí také jako výborný pomocník při léčbě rýmy a nachlazení, ulevuje od bolesti v krku a zvyšuje celkovou obranyschopnost organismu.

Zázvor se skvěle hodí k asijským jídlům, do sladkého pečení nebo pro přípravu domácího proto-chřipkového čaje.

Hřebíček

Hřebíček obsahuje antibakteriální a antioxidační látky, které posilují imunitu a působí pozitivně při prevenci i léčbě chřipky a nachlazení. Působí jako anestetikum při bolestech zubů, zatímco dostává pryč infekci z dutiny ústní. Obsahuje také omega 3, vlákninu a řadu vitamínů.
V podobě esenciálního oleje působí hřebíček pozitivně na léčbu kožních onemocnění. Zklidňuje pleť, zbavuje ji zanícení a zabraňuje tvorbě akné a ekzémů.

Kajenský pepř

Pikantní koření obecně jsou velmi dobrými pomocníky při trávení, zrychlují metabolismus, usnadňují hubnutí a snižují nezvladatelné chutě na sladké. Kajenský pepř je zdrojem vitaminu E, který pomáhá oddalovat proces stárnutí a je nezbytný pro fungování některých vnitřních orgánů, a vitaminu A, který je důležitý pro dobrý zrak a zdravou kůži.

Při tvorbě jídelníčků myslíme na vyváženosti stravy, stejně jako na Vaše individuální potřeby. Zaregistrujte se do jednoho z našich programů a nechte si sestavit jídelníček na míru!