Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

10 způsobů, jak se zbavit stresu

Vyhnout se stresu není snadné a čas od času se každý z nás dostane do stresové situace. Náročná práce, problémy doma, příliš mnoho aktivit, vysoké nároky nebo třeba důležitá zkouška ve škole, či tréma z něčeho neznámého. Stres dokáže člověka doslova ochromit, vzít mu energii, a pokud je stres trvalý, může způsobit i závažné fyzické či psychické potíže. Naštěstí existují určité způsoby, které nám pomohou se stresem účinně bojovat. Nenechte se jím zcela ovládnout!

1. Vyrazte na čerstvý vzduch

Když cítíte, že vás stres doslova ochromuje, nedokážete se na nic soustředit a jste podráždění, to nejlepší co můžete udělat je vyrazit na dlouhou procházku do přírody. Jděte svižněji a snažte se na nic nemyslet. Díky uvolňujícím se endorfinům se budete cítit mnohem lépe. Pokud je venku ošklivo, jednoduše zvolte jinou fyzickou aktivitu. Obecně platí, že pohyb je tou nejlepší cestou k dobré náladě.

2. Dýchejte zhluboka

Když se rozčílíte, nebo se cítíte ve velkém stresovém vypětí, zkuste se zastavit a zhluboka dýchat. Možná to zní jako klišé, ale opravdu to pomáhá. Stačí se soustředit na svůj dech, nadechněte se a vydechněte hodně zhluboka několikrát za sebou. Díky přílivu kyslíku do vašeho krevního řečiště, se budete cítit klidnější a mnohem více v pohodě.

3. Milujte se!

Skvělým zabijákem stresu je sex. Možná si říkáte, že ve stresu nemáte na sex ani pomyšlení, odborníci však upozorňují na to, že lidé, kteří mají pestrý milostný život, jsou mnohem více odolní vůči stresovým situacím. Rozhodně není od věci tuto metodu vyzkoušet, navíc po milování se vám bude mnohem lépe usínat, příjemně se unavíte a přijdete na zcela jiné myšlenky.

4. Dopřejte si vitamín C

Skvělým pomocníkem proti stresu je vitamín C, kterého bychom si měli dopřávat dostatek. Nejenže jde o prevenci proti nachlazení, ale také dokáže snižovat hladiny stresových hormonů – kortizolu, a tím zmírňovat napětí. Dejte si každý den alespoň jeden pomeranč, ráno si vymačkejte trochu citrónu do vody nebo si oloupejte dvě mandarinky.

5. Relaxujte

Máte pocit, že jste stále v jednom kole a vůbec se nezastavíte? Potom si zaděláváte na pořádný stres! Přitom umět relaxovat je tak důležité. Je úplně jedno, jaký druh relaxace zvolíte, může to být masáž, jóga, aromaterapie, horká vana s knížkou nebo cokoliv jiného. Důležité je, abyste u toho dokázali vypnout, uvolnit se a načerpat novou energii. Pravidelná relaxace je velmi účinná v boji proti stresu.

6. Neduste to v sobě

Máte starosti, které vás stresují? Pak si s někým promluvte, neduste to v sobě. Můžete si o tom promluvit s někým z rodiny nebo s přáteli, uvidíte, že se vám uleví. Pokud máte takové trable, které vám doslova přerůstají přes hlavu, vyhledejte pomoc psychologa.

7. Najděte si koníčka

I když máte tolik práce, že nevíte, co dřív, rozhodně se nevzdávejte svých koníčků. Naopak si udělejte čas alespoň jednou týdně a věnujte se tomu, co vás baví a těší. Může to být sport, četba, kultura, hudba, zkrátka cokoliv.

8. Napusťte si horkou vanu

Když cítíte, že jste ve velkém stresu, napusťte si horkou vanu s nějakým příjemným olejem, například s kapkou levandulové silice na uklidnění, a relaxujte.

9. Žvýkejte žvýkačku

Přijde vám to až komické? Ale je to skutečně tak. Žvýkačka není určena jen k osvěžení dechu, ale dokáže také snižovat stres. Zkuste pravidelně žvýkat a budete mnohem klidnější.

10. Zaměstnejte se

Cítíte se vystresovaní? Zaměstnejte tělo i mozek, posekejte trávník, vyluxujte nebo udělejte s dětmi úkoly, zkrátka dělejte cokoliv, co vám pomůže zapomenout na vaše starosti.