Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Zdravě snadno a levně

Jedním z častých mýtů o zdravé výživě je domněnka, že jsou zdravé potraviny dražší, než ty “nezdravé”. Ve skutečnosti ale zdravé stravování nemusí být nijak finančně, ani časově náročné, když víte, jak na něj!

V současnosti vznikají stále nové a nové stravovací směry, dodržující různá omezující pravidla a doporučující drahé "zdravé" potraviny. K tomu, abyste zhubli, dostali se do kondice a upevnili své zdraví ale nepotřebujete v každodenním jídelníčku předražené doplňující přípravky, nejdražší "značkové" potraviny a ingredience, dovážené přes půlku světa.

Jak tedy při změně k zdravějšímu životnímu stylu ušetřit peníze i energii?

Naplánujte si jídelníček

Pokud chodíte nakupovat do obchodu, aniž byste vlastně věděli, co hledáte, je možné, že váš koš skončí plný nezdravých nebo zbytečně drahých potravin a rádoby zdravých polotovarů. Pokud máte předem sestavený jídelníček, nakupování a příprava je potom mnohem snadnější. Nevíte si s jídelníčkem rady? Vyzkoušejte jídelníček GetFitOnline na míru sestavený jen pro vás. S jídelníčkem získáte i recepty a nákupní seznam, díky kterému ušetříte mnoho peněz i času.

Neplýtvejte potravinami

Plýtvání potravinami je velkým problémem v celém vyspělém západním světě. Mnoho lidí nakupuje zlevněné výrobky v supermarketech v množství, které nemá šanci spotřebovat a mnoho zkažených potravin nakonec vyhodí. Mnoho peněz ušetříte, když se naučíte spotřebovávat zbytky jídel, které doma máte. Ze zbytku luštěnin a zeleniny můžete na oběd připravit výborné karbenátky, ze směsi vloček, oříšků a sušeného ovoce zase upéct zdravé sušenky nebo domácí müsli a přezrálé ovoce spotřebovat do osvěžujícího smoothie.

Volte sezónní potraviny

Sezónní potraviny jsou nejen výživnější a plné vitamínů, jsou také většinou mnohem levnější. Není nic špatného na tom, dostat v lednu chuť na jahody - Vašemu zdraví ale nijak neprospějí a Vaší peněžence také zrovna nepřidají. Snažte se proto co nejvíce konzumovat lokální, sezónní ovoce a zeleninu, místo drahých dovážených exotických plodin. Vyhněte se polotovarům

Ať už jde o jakýkoliv rádoby “zdravý” produkt, polotovary jsou něčím, co do zdravého jídelníčku vůbec nepatří. Kupované karbenátky, směsi na pečení a podobné potraviny nejsou nijak nezbytné. Stačí trocha kreativity a za mnohem nižší cenu dokážete z čerstvých ingrediencí vykouzlit mnohem zdravější pokrm. Pokud si navíc ingredience nachystáte dopředu podle naplánovného jídelníčku, neztratíte ani o nic víc času!

Mražené a sušené ovoce

Máte ze zahrádky příliš velké zásoby ovoce a zeleniny a nevíte, co s nimi provést? Nezpracované potraviny usušte nebo zmrazte a využijte je při příštím vaření. Mražením ani sušením totiž potraviny neztrácí na své výživové hodnotě a tak se jejich vitamíny a minerály zachovají v původní podobě. Připravit si tak můžete třeba předem nakrájenou zmrazenou zeleninu na polévku, směs ovoce na smoothies a domácí zmrzliny nebo směs sušeného ovoce na domácí granolu.