Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Superpotraviny

Superfoods neboli super potraviny jsou potravinové doplňky přírodního původu, které obsahují vysokou koncentraci důležitých živin, minerálů, vitamínů a enzymů ve velmi malém množství. Kromě tzv. “zelených potravin”, mezi které patří mladý ječmen, chlorella a spirulina, se mezi superpotraviny řadí také další potraviny jako například acai, kustovnice, aloe vera, maca, kakaové boby nebo zelená káva. V tomto článku vám představím některé z nich, jejich využití a účinky na zdraví.

Spirulina

Spirulina je sladkovodní sinice, která se vyskytuje v Africe, Asii, Jižní a střední Americe. Je možné ji koupit v podobě tablet nebo prášku, který můžete použít na dochucení ovocných a zeleninových šťáv nebo polévek (spirulinu přidávejte až do hotového pokrmu, při teplotě vyšší, než 45°C se její účinek snižuje). Spirulina obsahuje vysoké množství antioxidantů, vitaminy E, H a vitaminy skupiny B.

Posiluje imunitní systém, detoxikuje organismus a zvyšuje jeho odolnost vůči nemocem. Napomáhá také při snižování váhy a zvyšuje celkovou energii. Oproti Chlorelle obsahuje vyšší množství bílkovin a beta karotenu, ale zároveň nižší množství chlorofylu

.

Chlorella

Chlorella je řasa, známá především díky svým výborným detoxikačním účinkům. Pomáhá zvyšovat celkovou obranyschopnost organismu a likvidovat bakterie v těle. Podporuje regeneraci tkání, zlepšuje kvalitu pleti a pomáhá ji udržet déle mladou. Napomáhá správné funkci trávícího traktu a usnadňuje hubnutí.

Stejně jako spirulinu, i chlorellu pořídíte ve formě tablet nebo prášku.

Mladý ječmen

Zelený ječmen se vyrábí z nedozrálých klasů ječmene setého. Obsahuje širokou škálu různých vitaminů, minerálů a 17 z 20 základních aminokyselin. Z vitaminů v mladém ječmeni najdeme například vitaminy skupiny B, vitamin C, E, K, z minerálů potom vápník, železo, hořčík a mnoho dalších. Důležitou vlastností mladého ječmene, je odkyselování organismu. Kromě toho pomáhá také zvyšovat fyzickou i psychickou energii, vyrovánává hladinu cukru v krvi a dokáže u zdravých lidí snižovat riziko rakoviny (současně ale není vhodný pro pacienty, trpící rakovinou, protože ochraňuje všechny buňky, včetně rakovinných)

Kustovnice

Kustovnice, neboli goji berry, je plodem stromu kustovnice čínské a kustovnice cizí. Toto sušené ovoce je, tak jako většina superpotravin, skvělým zdrojem antioxidantů, které posilují náš imunitní systém. Stabilizuje navíc hladinu cukru v krvi a pomáhá předcházet vzniku diabetu. Díky vysokému podílu beta karotenu zlepšuje kvalitu pleti, zlepšuje zrak (a chrání před očními chorobami), posiluje kardiovaskulární systém a podporuje růst a zdraví vlasů.

Acai

Acai berry, česky kapustoň brazilská, je druh palmy, rostoucí v Jižní Americe. Plody Acai obsahují látky, zpomalující proces stárnutí, a snižují sklon k chronické únavě. Acai má protizánětlivé účinky a působí jako účinný antioxidant. Má také velký podíl vitaminu A, pomáhá snižovat cholesterol, snižuje riziko srdečních onemocnění, rakoviny a diabetu.

Acai můžete opět pořídit ve formě tablet nebo prášku, který můžete použít do smoothies, domácí zmrzliny nebo ovesných kaší.

Quinoa

Quinoa je bezlepková obilovina z Jižní Ameriky. Obsahuje vysoké množství bílkovin, hořčíku, forforu, železa, vitaminu B2 a velmi vysoké množství vlákniny. Quinoa pomáhá při léčbě diabetu, napomáhá snižování krevního tlaku, chrání před vznikem kardiovaskulárních onemocnění a snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.

Quinou je možné použít místo přílohy k obědu, nebo ji připravit na sladko třeba místo ovesné kaše na snídani. Quinou stačí uvařit podle návodu, dosladit podle chuti medem, javorovým sirupem nebo jiným sladidlem a ochutit čerstvým ovocem, oříšky, popřípadě kokosem nebo hořkou čokoládou.