Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Snídaně je základ. Jaké potraviny jsou vhodné a proč je snídaně tak důležitá?

Často slýcháme, že snídaně je základ celého dne. A je na tom mnoho pravdy. Pokud se snažíte zhubnout tím, že snídani prostě vynecháte, pak si velice škodíte. Ovšem není snídaně, jako snídaně. Pokud si dáte koblihu a slazenou kávu, příliš své tělo nenastartujete.

Nastartujte své tělo

Někteří lidé ráno nemají hlad, a tím pádem ani potřebu snídat. Pokud se však snažíte držet zásady správné životosprávy, je nesmírně důležité naučit se správně snídat. A k tomu bychom měli vést také naše děti, protože zažité zvyky si s sebou berou do budoucna.

Snídaně je první jídlo, které doplní tělu potřebnou energii po dlouhé noci. I v noci totiž tělo funguje a spotřebovává energii. Navíc platí, že kdo snídá správně, ten hubne. Pokud snídani vynecháte, o to větší hlad budete mít později a dáte si velkou svačinu pravděpodobně těsně před obědem. Důležité je umět si rozdělit přísun kalorií rovnoměrně do celého dne.

Jak by měla snídaně vypadat?

Ačkoliv se to zdá snadné, je to trochu věda. Dáme vám pár základních rad, ovšem chcete-li mít jídelníček ušitý na míru, přihlašte se do našeho programu. Každý z nás má totiž zcela jiné potřeby.

Můžeme si ráno dopřát o něco vyšší příjem sacharidů, než ve druhé půlce dne. Pokud vyloženě nedržíte dietu a chcete si postavu pouze udržet, můžete vycházet z toho, na co máte chuť a po čem se cítíte dobře. Ideální snídaně by měla být pestrá a vydatná. Například ovesné vložky s ovocem, zeleninové saláty. Můžeme si dopřát také zapečené toasty nebo i obložené pečivo, ovocné saláty. K snídani jsou vhodné dokonce také polévky s pečivem. Je toho opravdu mnoho. Důležité je, abychom to střídali a naše strava byla pestrá.

Pokud preferujete slanou snídani, ideální je celozrnné pečivo v kombinaci s kvalitní šunkou, sýrem a zeleninou. Naopak párek a slanina nepatří mezi úplně zdravou snídani. Vhodná je také vlažná voda s citrónem, případně šťávy z ovoce.

Co je špatného na koblize, když je tak dobrá?

Křupavá kobliha s marmeládou, to je dobrota, která se doslova rozplývá na jazyku. Jenže ve skutečnosti jde o nejhorší kombinaci levných ztužených tuků a jednoduchého cukru. Jinak řečeno, kobliha jde na tloušťku, jak nejvíc to jen jde. Nedá našemu tělu nic pozitivního, snad kromě té lahodné chuti, ale naopak jej zbytečně zatíží. To samozřejmě neznamená, že čas od času si nemůžete koblihu dopřát. Ovšem jako každodenní snídaně je naprosto nevhodná.

Bez snídaně se neobejdeme

Snídaně by měla tvořit 20 – 25 % z celkového denního příjmu. Neměla by být navíc jednotvárná. Důležitá je vhodná kombinace všech základních živin, tedy bílkovin, tuků a sacharidů. Zkuste si udělat ze snídaně takový rituál. Stojí za to, si ráno trochu přivstat a v klidu se nasnídat. A pokud potřebujete poradit, jaké potraviny jsou pro vás vhodné, getfitonline.cz vám poradí.