Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Jak mít přes zimu víc energie

Změny počasí, chladná rána a probouzení za tmy. To všechno způsobuje u mnohých z nás v podzimních a zimních měsících neustálou únavu. Nepomáhá delší spánek o víkendu ani několik hrnků kávy za den. Jak tedy před zimu získat více energie?

Vhodné potraviny

Určitě znáte ten pocit, když spořádáte na oběd obrovskou porci jídla a celé odpoledne se vám potom chce jen válet a spát. Jídlo vám nedodá potřebnou energii, ale naopak zatíží vaše trávení natolik, že vás úplně otupí. Nepřehánějte to proto s množstvím jídla a jezte jen, pokud máte opravdu hlad. Mezi potraviny, které mám výrazně mohou zvýšit energii, patří například jablka, mrkve, ořechy nebo lesní ovoce.

Správný postoj

Pokud většinu dne prosedíte a při chození se hrbíte, vaše svaly dostávají zabrat. Špatný postoj vede k přílišnému namáhání svalů, což vám ubírá energii, kterou byste mohli investovat do spousty jiných aktivit.

Get Fit Online

Zaregistrujte se na našem portálu. Vyberte si produkt chci zhubnout nebo chci být fit. Pak už stačí pouze dodržet denní program. Dostaneme vás do kondice a dodáme vám energie kolik bude potřeba. :-)

Sbohem sladkosti

To, že cukr škodí našemu zdraví, víme všichni. Často se skrývá v potravinách, kde bychom ho ani nečekali, a konzumujeme ho díky tomu v daleko větším množství, než bychom měli. Díky zvýšeným dávkám přibíráme na váze, zvyšuje se nám riziko diabetu, srdečních onemocnění a mimo jiné i chronické únavy. Zkuste cukr a další rafinované sacharidy nahradit ovocem, zeleninou a celozrnnými obilovinami.

Pravidelný pohyb

Když nemáte dost energie, do cvičení se vám pravděpodobně vůbec nechce. Pohyb vám ale naopak může pomoct snížit únavu, zvýšit odolnost a vitalitu celého organismu. Začít můžete procházkami.

Vitamíny

Únava může být také způsobena nedostatkem určitých vitamínů a minerálů. Pro zvýšení energie zařaďte do svého jídelníčku potraviny bohaté na hořčík (špenát, dýňová semínka, mandle, bílý jogurt, černé fazole), železo (sója, špenát, fazole, sušené švestky) a vitamin B12. Ten získáte nejsnadněji z ryb a mořských plodů nebo mléčných výrobků.

Aromaterapie

Povzbudit svůj organismus můžete také pomocí aromaterapie. Je důležité zvolit správné kombinace esenciálních olejíčků, protože každý z nich má odlišné účinky - některé olejíčky jsou určeny pro relaxaci a snadnější usínání, jiné naopak pro zvýšení energie. Vhodnými olejíčky, účinnými proti zimní únavě, jsou například citron, máta peprná, pomeranč, grapefruit, skořice nebo eukalyptus.