Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

5 zelených potraviny pro správný start jara

Příroda se probouzí po zimním spánku a přichází tak ideální čas, přidat trochu svěžesti a lehkosti i do svého jídelníčku. Dejte zelenou listové zelenině a dobijte si baterky zásobárnou vitamínů a nezbytných minerálních látek.

Kapusta

Ve 100 gramech má méně než 50 kalorií a přesto vám poskytne pořádnou dávku živin. Kapusta je výjimečným zdrojem vitamínů A, K a C a obsahuje silné antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle. Zabraňují tzv. oxidativnímu stresu a tím předčasnému stárnutí a některým vážným onemocněním. Obsažený vitamín C je nezbytný pro produkci kolagenu, který je nepostradatelným pojivem v našem těle. Pomáhá také udržovat pružnost a pevnost pokožky a oddaluje tak první známky stárnutí.

Kapusta snižuje hladinu škodlivého cholesterolu, který nepřííznivě působí na naše srdeční zdraví. Díky obrovskému obsahu vitamínu K (kapusta patří mezi jedny z nejbohatších zdrojů vůbec) pomáhá v procesu srážlivosti krve.

Kadeřávek

Je bohatý na antioxidanty a vlákninu, která se stará o správné trávení. Stejně jako kapusta obsahuje vysokou dávku vitamínu C pro posílení imunity a zdraví pokožky. Je také zdrojem vitamínu A, C, E, vitamínů skupiny B (kromě B12), vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku a železa. Podporuje kardiovaskulární systém, stará se o zdraví kardiovaskulárního systému, o pevné kosti, zdravou pokožku i vlasy.

Špenát

Špenát podpoří vaše zdraví ze všech možných úhlů. Stará se zdravý zrak, silné srdce, zabraňuje předčasnému stárnutí, srovnává hladinu krevního tlaku a působí jako prevence proti vážným onemocněním.

Špenát je zdrojem vitamínu A, C, K1, kyseliny listové, železa a vápníku. Obsahuje látky, které odbourávají infekci a záněty v těle, předchází vzniku oxidačního stresu a mohou snížit riziko některých druhů rakoviny.

Pekingské zelí

Pekingské zelí vám doplní zásoby vápníku, vitamíny C,K a vitamíny skupiny B. Pomáhá udržovat zdravé kosti, napomáhá srážlivosti krve a reguluje krevní tlak. Díky svým detoxikačním vlastnostem organismus pomáhá pročišťovat a zbavovat škodlivin. Vysoký obsah vlákniny pomáhá také při zácpě a podporuje celkové fungování trávicího traktu.

Řeřicha

Řeřichu do svého jídelníčku zařadíte velmi snadno. Skvěle se hodí do polévek i na ozdobení celozrnného chleba s tvarohovou pomazánkou. Vypěstujete ji sami doma za pár dní a můžete tak okamžitě čerpat z jejích blahodárných účinků. Řeřicha obsahuje mimo jiné vitamíny C, K, E, železo, hořčík, draslík, jód a vápník. Působí proti virům a bakteriím, posiluje imunitní systém, pročišťuje dýchací cesty a je účinná při problémech močových cest. Pomůže také při chronické únavě nejen v jarním období.