Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Vláknina jako nezbytná součást naší stravy

O tom, že je vláknina důležitá pro správné zažívání, jste již určitě slyšeli. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, působí jako prevence rakoviny a také je to účinný pomocník při hubnutí. I přesto, že je tak důležitá, většina z nás ji nekonzumuje dostatek. Víte, kde ji hledat a jaké další pozitivní účinky na náš organismus má?

Chcete zhubnout a cítit se dobře? Jezte vlákninu!

S jarem si většina z nás uvědomí, že nabraná kila do kabátu jen tak neschováme. Hubnutí je samozřejmě komplexní proces, který zahrnuje změnu životního stylu, ale zvýšená konzumace vlákniny k tomu značně přispívá. Její největší výhodou je, že snižuje příjem energie tím, že navodí pocit sytosti. Stačí nám tedy menší porce stravy.

  • Snižuje pocit hladu
  • Snižuje resorpci tuků
  • Má nízkou energetickou hodnotu
  • Zpomaluje využití cukrů
  • Působí proti zácpě
  • Reguluje zažívání

V čem se vláknina nachází?

Vláknina se nachází převážně v těchto potravinách, které by se měly stát součástí našeho jídelníčku.

  • Zelenina
  • Ovoce
  • Ořechy
  • Pečivo vyrobené z celozrnné a tmavé mouky
  • Luštěniny

Ovoce a zelenina většinou není takový problém, jako právě luštěniny a tmavé pečivo. Zatímco světlé pečivo nám nic pozitivního nedá, tmavé v sobě ukrývá právě tolik ceněnou vlákninu. Luštěniny většinou nabízíme svým dětem, ale sami si je už tak často nedopřáváme. Neméně důležité jsou také ořechy, ale pozor! Nesolené a v omezeném množství. Pokud si nejste jistí, jakou skladbu jídelníčku zvolit, obraťte se na getfitonline.cz.

Může nám vláknina uškodit?

Jak se říká, všeho moc škodí. Pokud jste dosud potraviny s vlákninou nekonzumovali, navyšujte je v rozumném množství, aby vás nebolelo břicho. Vlákninu samozřejmě můžete doplňovat také potravinovými doplňky, ale ve stravě je vždy hodnotnější.

Jak tedy začít s vlákninou?

Nejjednodušší je vyměnit světlé pečivo za celozrnné. Do jídelníčku zařaďte také častěji rýži a klasické těstoviny nahraďte celozrnnými. Ovoce a zeleninu si dopřejte ještě častěji, můžete přejít na oblíbené smoothie. Pokud snídáte jogurt, nezapomeňte si do něj přidat trochu vloček a můžete i chia semínka. Luštěniny využijte jako přílohu k hlavním pokrmům. A pokud vás honí mlsná, sušenky a čokoládové tyčinky nahraďte müsli tyčinkami.

Rozpustná a nerozpustná vláknina

Vlákninu rozlišujeme dle rozpustnosti ve vodě na rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina je vlastně směs rostlinných buněk a buněčných stěn, které se ve vodě rozpouští. Pomáhá regulovat vstřebávání tuků a sacharidů. Rozpustnou vlákninu musíme zapíjet dostatečným množstvím vody, aby nepůsobila kontraproduktivně. Nerozpustná neboli hrubá vláknina se nachází v běžné stravě, navozuje pocit plnosti a čistí střeva.