O tom, že je vláknina důležitá pro správné zažívání, jste již určitě slyšeli. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, působí jako prevence rakoviny a také je to účinný pomocník při hubnutí. I přesto, že je tak důležitá, většina z nás ji nekonzumuje dostatek. Víte, kde ji hledat a jaké další pozitivní účinky na náš organismus má?
Chcete zhubnout a cítit se dobře? Jezte vlákninu!
S jarem si většina z nás uvědomí, že nabraná kila do kabátu jen tak neschováme. Hubnutí je samozřejmě komplexní proces, který zahrnuje změnu životního stylu, ale zvýšená konzumace vlákniny k tomu značně přispívá. Její největší výhodou je, že snižuje příjem energie tím, že navodí pocit sytosti. Stačí nám tedy menší porce stravy.
- Snižuje pocit hladu
- Snižuje resorpci tuků
- Má nízkou energetickou hodnotu
- Zpomaluje využití cukrů
- Působí proti zácpě
- Reguluje zažívání
V čem se vláknina nachází?
Vláknina se nachází převážně v těchto potravinách, které by se měly stát součástí našeho jídelníčku.
- Zelenina
- Ovoce
- Ořechy
- Pečivo vyrobené z celozrnné a tmavé mouky
- Luštěniny
Ovoce a zelenina většinou není takový problém, jako právě luštěniny a tmavé pečivo. Zatímco světlé pečivo nám nic pozitivního nedá, tmavé v sobě ukrývá právě tolik ceněnou vlákninu. Luštěniny většinou nabízíme svým dětem, ale sami si je už tak často nedopřáváme. Neméně důležité jsou také ořechy, ale pozor! Nesolené a v omezeném množství. Pokud si nejste jistí, jakou skladbu jídelníčku zvolit, obraťte se na getfitonline.cz.
Může nám vláknina uškodit?
Jak se říká, všeho moc škodí. Pokud jste dosud potraviny s vlákninou nekonzumovali, navyšujte je v rozumném množství, aby vás nebolelo břicho. Vlákninu samozřejmě můžete doplňovat také potravinovými doplňky, ale ve stravě je vždy hodnotnější.
Jak tedy začít s vlákninou?
Nejjednodušší je vyměnit světlé pečivo za celozrnné. Do jídelníčku zařaďte také častěji rýži a klasické těstoviny nahraďte celozrnnými. Ovoce a zeleninu si dopřejte ještě častěji, můžete přejít na oblíbené smoothie. Pokud snídáte jogurt, nezapomeňte si do něj přidat trochu vloček a můžete i chia semínka. Luštěniny využijte jako přílohu k hlavním pokrmům. A pokud vás honí mlsná, sušenky a čokoládové tyčinky nahraďte müsli tyčinkami.
Rozpustná a nerozpustná vláknina
Vlákninu rozlišujeme dle rozpustnosti ve vodě na rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina je vlastně směs rostlinných buněk a buněčných stěn, které se ve vodě rozpouští. Pomáhá regulovat vstřebávání tuků a sacharidů. Rozpustnou vlákninu musíme zapíjet dostatečným množstvím vody, aby nepůsobila kontraproduktivně. Nerozpustná neboli hrubá vláknina se nachází v běžné stravě, navozuje pocit plnosti a čistí střeva.