Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Únava a jak s ní bojovat

S únavou se ve svém životě setkáme všichni. Někdo častěji, jiní méně. Může mít mnoho podob a také různé příčiny, od nemoci, vyčerpání, stres, nedostatek spánku nebo zkrátka jen nepříznivé klimatické podmínky. Únava zkrátka k našemu životu patří a každý s ní bojujeme po svém. Pojďme si dát pár účinných tipů, jak únavě předcházet a jak s ní zatočit.

Co je to únava?

Únava je odpověď organismu na psychickou nebo fyzickou zátěž. Často se dostavuje v době, kdy méně spíme, jsme nastydlí, přepracovaní, ve zkouškovém období nebo při velké fyzické zátěži. Setkáváme se také s podzimní a jarní únavou, která je spojena se změnou času a s rozmary počasí. Taková únava je zcela běžná a není potřeba se znepokojovat. Pokud je však únava opravdu silná, narušuje náš denní režim a stává se dlouhodobou záležitostí, je třeba zajít k lékaři, aby odhalil skutečnou příčinu. Zvýšená únava se dostavuje například u těhotných žen nebo žen v šestinedělí, v menopauze. Postihuje častěji ženy než muže, nebo alespoň ženy to dávají více najevo. Únavu můžeme rozdělit na psychickou a fyzickou. Mezi její hlavní projevy patří malátnost, nesoustředěnost, bolest hlavy, zad, úzkost, podrážděnost a náladovost. Extrémní únava může vyústit až v deprese, vyčerpanost a zmatenost.

Jak můžeme předejít únavě?

Pokud se jedná o únavu způsobenou špatným životním stylem, pak mohou moci následující rady. Jakmile únava přijde, není snadné s ní bojovat. Proto je vždy lepší únavě předejít.

1. Dopřejte si dostatek pohybu

Ačkoliv se vám toto tvrzení může zdát kontraproduktivní, vězte, že pohyb představuje tu nejlepší prevenci proti únavě. Máme na mysli pravidelnou pohybovou aktivitu v přiměřeném množství. Vyzkoušejte to sami a uvidíte ten rozdíl. Když si ráno půjdete zaběhat nebo si dáte alespoň příjemnou půlhodinovou procházku, budete se cítit odpočatě a svěže. Fyzická aktivita po ránu vám naopak přidá energii a okysličí mozek. Proto odborníci upozorňují na to, že nejlepší doba na cvičení je ráno, budete tak mít mnohem příjemnější den.

2. Dostatek spánku

Chcete-li předejít únavě, dopřejte tělu dostatek odpočinku, aby se mohlo regenerovat. Spánek je důležitější, než si myslíme. Ovšem měli bychom mu dát nějaký řád, podobně jako to funguje u dětí. Dospělý člověk by měl denně spát alespoň 8 hodin v kuse, ideální doba, kdy jí t do postele, je 22 hodin. Vězte, že čas, který naspíme do půlnoci, má velkou hodnotu. Odpočinek bychom si zasloužili také po obědě, třeba jen 15 – 20 minut, ale to si může dovolit jen málokdo z nás.

3. Dodržujte životosprávu

V boji proti únavě nám může pomoci vhodná životospráva. Samozřejmostí by měla být konzumace pestré stravy, ve které nesmí chybět dostatek vitamínů a minerálů. Jíst bychom měli v menších dávkách alespoň 5x denně. Pokud se na prázdný žaludek přejíte, bude vás nejen bolet, ale navíc pocítíte obrovskou únavu. Ke správné životosprávě patří také dostatek neslazených tekutin. Když budete málo pít, opět se dostaví velká únava.

4. Relaxujte

Žijeme v hektické době plné stresových situací, které nás připravují o potřebnou energii. Měli bychom si najít činnost, která nám pomůže „dobít baterky“. Pojem „relaxace“ znamená pro každého něco jiného. Relaxovat můžete na masáži, u knížky, s kamarádkou na kávě, sportem, adrenalinovými zážitky, cestováním, zkrátka čímkoliv, co je vám příjemné a dokážete si u toho pořádně odpočinout a zapomenout na každodenní starosti.