Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Ranní rozcvička – cviky, které vás probudí

Určitě si dobře vybavíte svá rána. Zazvoní budík, ještě v polospánku jdete do koupelny, rychle se nasnídáte a spěcháte do práce. Tam zjistíte, že byste nejraději znovu vlezli do postele a podle toho také vypadá váš výkon. Už jste zkusili začít ráno rozcvičkou? Možná vás napadne taková ta typická protahovací sestava cviků. Ale věřte, že to opravdu funguje.

Kde na to vzít čas?

Ráno většina z nás nejvíce bojuje s časem. Každá minuta v posteli má cenu zlata. Ale ruku na srdce, přivstat si o deset minut a pak se cítit mnohem lépe? To už stojí za to, co říkáte? Jakmile jednou objevíte kouzlo ranní rozcvičky, už se bez ní neobejdete. Hlavním účelem ranní rozcvičky je totiž to, že se protáhneme a lidově řečeno nastartujeme do nového dne. Nikdo po vás nechce, abyste podávali sportovní výkony. Po dlouhém spánku je naše tělo paradoxně celé ztuhlé a bolavé. Svaly jsou zkrácené a potřebují protáhnout.

Hlava, ramena, krk, ruce, nohy

Ranní rozcvičku si můžete přizpůsobit svým potřebám. Jen vy sami víte, co vás ráno nejvíce bolí. Začít můžete už rovnou v posteli. Zpříma se posadíte na postele a zakroužíte hlavou jedním směrem a poté druhým. Můžete hlavu uklonit k jednomu ramenu, a poté k druhému. Potom lze zvednou ruce nahoru a ještě se pořádně protáhnout a zhluboka nadechnout a vydechnout několikrát po sobě.

Jakmile máte rozhýbanou krční páteř, zaměřte se na záda. Tato oblast nás po ránu nejčastěji bolí. Zejména pak, pokud celý den ještě sedíte u počítače. Stoupněte si zpříma a pomalu jděte do úklonu, jako byste se chtěli zabalit a rukama dosáhnout na zem. Vyvěste se, nechte ruce proklepat a prodýchejte. Poté zase rolujte záda pomalu až nahoru.

Ruce spojte nad hlavou a ukloňte se na jednu stranu, a co nejvíce protáhněte. Poté strany několikrát vyměňte a opět prodýchejte. Podobné protažení můžete udělat vleže na zádech, jakoby vás někdo natahoval na skřipec. Pro ještě lepší protažení můžete použít overball a podložit jím bedra. Dojte tak ještě k lepšímu protažení celých zad.

Když už ležíte na zemi, tak prosněte také nohy. Zvedněte je do výšky a pořádně zakružte jedním kotníkem a druhým kotníkem. Můžete se chytit za špičky a ještě protáhnout. Velmi příjemná je také masáž chodidel. K tomu vám poslouží jednoduše tenisák. Naboso na něj šlápněte a masírujte chodidlo jedné a poté druhé nohy. Je to i příjemné.

Zaměřte se na dech

Je v podstatě jen na vás, jaké protahovací cviky ráno zvládnete. Můžete se inspirovat i sestavami z Pilates nebo jógy. Důležitý je především dech. Stačí si jen lehnout na záda a soustředit se na hluboký nádech a výdech, který by měl jít do břicha i do žeber. Skvělý nácvik hlubokého výdechu je pomocí brčka. Už jen tímto dechem rozproudíte krev a uvolníte svaly. Zkuste to, je to opravdu moc příjemné.

Obraťte se na Get Fit Online

Stále si nevíte rady a nechcete nechat nic náhodě? Nevadí! Vyzkoušejte program GetFitOnline. Na těchto webových stránkách vám sestavíme hubnoucí program na míru včetně jídelníčku i pohybové aktivity.