Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Přejídáte se? Poradíme vám, jak s tím okamžitě přestat!

Znáte ten pocit, když potřebujete jíst a nedokážete přestat? V tu chvíli nám rozum říká dost, ale ty chutě jsou silnější. A následkem je bolest žaludku, nepříjemný pocit přejedení a samozřejmě ručička váhy pomalu stoupá. Jestliže se přejíte jednou za čas, není třeba to nijak zvlášť řešit. Pokud je to ale stále častější, mohlo by to mít neblahé následky na vaše zažívání a také postavu. Jenže co s tím?

Přejídání je závislost

Je to podobné jako kouření nebo kterákoliv jiná závislost. Prostě touha je silnější než vy a i když víte, že je to špatně, stejně podlehnete. Některé ženy to mají tak, že pár dní dokážou jíst naprosto zdravě a najednou například ve stresu se začnou nekontrolovatelně přejídat a nevědí, kdy přestat. Je to takový kolotoč, ze kterého se jen špatně vystupuje, ale jde to! Zajímavostí je, že lidé se přejídají nejen z toho, když mají starosti, ale také tím zaplňují prázdnotu, zahání nudu. Pokud se jídlo stane závislostí, je nejlepší obrátit se na odborníka. V tomto případě vám pomůže psycholog, abyste si uvědomili svůj problém a poté výživový poradce, který vás naučí, jak se správně stravovat. Jde to pomalu, ale vše se postupně vrátí do normálu.

Chce to čas

Přejídali jste se několik měsíců, či dokonce let a teď čekáte, že se toho zbavíte za pár dnů? Bohužel tak snadné to nebude. První krok je uvědomit si, že máte problém. Následuje hledání správné cesty, jak z toho ven a získávání správných návyků, které si musíte osvojit. Jakmile se vám to povede, máte skoro vyhráno. V první řadě neřešte nyní hubnutí. Ano, vaše kila navíc je třeba shodit, ale to půjde časem. Nyní se snažte jíst především normálně, v malých porcích a častěji. Nepřejídat se a mít pravidelnou stravu. Postupně se zaměřte na to, co jíte. Které potraviny zařadit do jídelníčku, a kterým se naopak vyhnout? S tím vám opět nejlépe poradí odborníci. Jakmile tohle zvládnete, můžete se zaměřit na zdravé recepty a vymýšlet různé kombinace jídel, po kterých neztloustnete.

Najděte si jiný životní cíl

Všechno je hlavně v hlavě. Když si najdete jiný cíl, půjde to snáz. Všichni to dobře známe, že když příliš tlačíme na pilu, výsledek není nikdy 100 %. Začněte sportovat, vyrazte s kamarádkami do kina, čtěte zajímavé knihy, choďte do přírody, na masáže. Relaxujte, odpočívejte a hlavně nemyslete jen a jen na jídlo.

Nedělejte si doma velké zásoby jídla

Přejídání doma můžete zabránit také tím, že si nebudete vytvářet obrovské zásoby jídla. Naopak se vybavte hodně zeleninou a ovocem. Tím se přejídat klidně můžete. Špatně vám sice asi bude, ale nepřiberete.

A pokud nevíte co a jak, zaregistrujte se na GetFitOnline. Tam vám sestavíme jídelníček na míru a poradí se vším, co je třeba.