Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Potraviny, které pomůžou se vyrovnat se stresem a únavou

Stres a únava jdou často ruku v ruce. Určitým stresovým situacím musíme čas od času čelit všichni. Zajímavostí je, že existují potraviny, které nám pomáhají stres lépe zvládat a také potlačují únavu. Nemusíte tedy sahat hned po prášcích či bylinkových čajích, ale stačí zařadit do stravy určité potraviny, které navodí lepší náladu, a budete se po nich cítit lépe. Každodenní stresové situace budete zvládat s přehledem. Které potraviny dokážou uklidnit mozek a působí jako balzám na nervy?

Losos

Losos je tučná ryba, která je nesmírně bohatá na omega – 3 mastné kyseliny. Právě tyto mastné kyseliny mohou zabránit prudkému nárůstu stresových hormonů, protože snižují hladinu kortizolu, která se pod vlivem stresu zvyšuje. Losos je zároveň ideálním zdrojem důležitých vitamínů, jakými jsou selen, vápník, vitamíny D a E. Tuto velmi chutnou rybu bychom měli zařadit do svého jídelníčku alespoň jednou týdně, zejména pak v chladných zimních a podzimních dnech.

Jablka

Zatočit s podzimní depresí vám pomůže obyčejné jablko. Ačkoliv toto ovoce patří mezi to nejběžnější, často je velmi podceňováno. Jablka jsou chutná, dobrá a navíc je můžeme konzumovat po celý rok a patří k levnějšímu druhu ovoce. Díky vysokému obsahu fosforu pozitivně působí na naše mozkové buňky. Nezapomínejte, že jablka jsou nejzdravější se slupkou, protože ta je hlavním zdrojem všech důležitých vitamínů.

Špenát

Chcete-li zamávat se stresem a depresemi, zařaďte do svého jídelníčku špenát. Stačí sníst 120 g špenátu denně a máte perfektní přírodní antidepresivum, které vaše tělo bude milovat. Špenát totiž obsahuje velké množství vitamínu A, dále pak vitamíny skupiny B, které se podílí na zdravém spánku a bojují proti depresím a dalším nemocem.

Hořká čokoláda

Čokoláda je nejen velice chutná a lahodná, ale také zdravá. Řeč je však o kvalitní hořké čokoládě, která nám pomáhá bojovat se stresem a navozuje lepší náladu. Důležitou složku tvoří anandamid neboli molekulu, která se nachází v mozku. Právě anandamid má schopnost ovlivnit vnímání bolesti, vznik deprese a také chuť k jídlu. Důležité je zaměřit se na čokoládu vyrobenou z kvalitních kakaových bobů, které obsahují více než 70 % kakaa. Odborníci se shodují na tom, že právě hořká čokoláda v rozumném množství funguje jaké skvělé antidepresivum a také afrodiziakum. Oslaďte si život zdravě.

Vlašské ořechy a mandle

Ořechy mají velmi pozitivní účinky na náš organismus, na tom se shodují prakticky veškeré vědecké studie. Obzvlášť bychom se měli zaměřit na klasické vlašské ořechy a mandle (nesolené). Obsahují totiž ve velkém množství hořčík, železo a draslík. Hořčík je velmi důležitou látkou, jejíž množství se v těle snižuje vlivem stresu a únavy. Zvýšený příjem hořčíku v mandlích a ořechách zlepšuje paměť, zmírňuje stres a únavu.