Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Kolikrát týdně cvičit při hubnutí

Jen málokdo může říci, že je opravdu spokojen se svou váhou. Hubnutí je ovšem „věda“ a mnohdy nestačí pouze upravit jídelníček a zajít si občas zacvičit. Pojďme si říci, jak často byste měli cvičit, aby se výsledky dostavily co nejdříve. Důležité je dbát na správnou intenzitu cvičení a dodržovat pravidelnost.

Cvičte, ale s ohledem na svou fyzickou kondici

Vše se odvíjí od toho, jakou máte kondici. Jinou intenzitu cvičení by měli zvolit lidé, kteří sportují pravidelně, a samozřejmě zcela odlišnou ti, kterým cvičení dosud nic neříkalo. Pokud patříte do druhé skupiny a chcete se svou fyzičkou něco udělat, pak to rozhodně nepřežeňte. Největší chybou je vrhnout se do cvičení „po hlavě“. Hubnutí tím nijak neurychlíte, ale můžete si způsobit řadu zdravotních komplikací, o bolestech svalů nemluvě.

Jak často cvičit, aby kila šla dolů u začátečníků?

Vycházíme stále z toho, že jste nikdy nebo delší dobu nesportovali. Zadýcháváte se i při výšlapu do prvního patra. V takovém případě netlačte na pilu. Zpočátku zvolte frekvenci cvičení 3 krát týdně. Určete si dny v týdnu, které věnuje cvičení, nejlépe ob den. Jeden den budete cvičit, druhý den dopřejete svalům regeneraci. Předejdete tak jejich namožení a dalším neduhům.

Abyste opravdu zhubli, je potřena zvolit ideální intenzitu pohybu. Hrubým ukazatelem správné intenzity je tepová frekvence. Jestliže zvolíte tepovou frekvenci příliš nízkou, nebo naopak vysokou, k úbytku váhy nedochází. Ideální tepová frekvence by se měla pohybovat mezi 60 - 70 % maximální tepové frekvence.

Nejefektivněji spálíte tuky, pokud zvolíte cvičení s déle trvající zátěží při střední intenzitě. To znamená, cvičit alespoň 20 minut v kuse (pro začátek tato doba stačí, později je vhodné prodloužit na 30 minut). Tato doba je velmi důležitá, protože teprve po dvaceti minutách začne tělo zpracovávat tuky. Jakmile se dostanete do kondice, přidávejte postupně délku cvičení, ideálně na 40 až 60 minut.

Jak často cvičit, když nejste začátečník?

Pokud jste na určitou fyzickou zátěž zvyklí, doporučujeme také začít cvičit 3 krát týdně a postupně prodlužujte dobu cvičení. Přibližně po 6 týdnech pravidelného pohybu můžete zkusit přidat ještě jeden den cvičení v týdnu, tedy cvičit 4 krát týdně po dobu 40 až 60 minut. Nezapomínejte stále dodržovat dny odpočinku. Ideálně například cvičte dva dny po sobě, dva dny si dejte oddych a opět dokola.

Jaký druh cvičení zvolit?

Ideální je aerobní cvičení, které jsme mimo jiné pro Vás na getfitonline.cz připravili. Nemusíte nutně chodit na aerobic nebo běhat. I když samozřejmě běh patří mezi nejlepší a nejúčinnější druhy cvičení. Důležité je zvolit takovou aktivitu, která vás bude nejvíce blízká. Nemá smysl trápit se něčím, co vás absolutně nebaví. Možností je mnoho. Místo běhu můžete zvolit rychlou chůzi, která je zejména pro začátečníky přijatelnější. Výborná je také jízda na kole, na kolečkových bruslích, plavání, již zmíněný aerobic, Zumba, PIlates, spinning, squash a mnoho dalších. Při těchto aktivitách byste se měli dostatečně zpotit, ale nesmíte se zadýchat tak, že budete sotva popadat dech. Čím změřit tepovou frekvenci? Ve sportovních potřebách lze pořídit speciální pásy, které měří tepovku nebo sportovní hodinky s touto funkcí.