Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Chůze jako výborný pomocník při hubnutí

Chcete zhubnout? V tom případě co nejvíce choďte! Chůze patří mezi nejpřirozenější pohyb, který navíc zvládne každý bez ohledu na fyzickou kondici. Jestliže chcete pohnout váhou směrem dolů, stačí, když se vydáte čtyřikrát týdně na delší procházku. Ta by měla trvat nejméně 45 minut a zvolte svižnější chůzi. Navíc pobyt na čerstvém vzduchu je velmi zdravé, spojte příjemné s užitečným a ještě u toho zhubnete.

Přirozený pohyb pro každého

Znáte přirozenější způsob pohybu, než je chůze? Učíme se ještě v batolecím věku, a jakmile uděláme první krůčky, chůze nás bude provázet po celý zbytek života. Nemusíte se při ní na nic soustředit, kupovat si speciální boty a oblečení, nic vás to nestojí. Bohužel v dnešní době i něco tak „obyčejného“, jako je chůze, je pro někoho příliš náročné. Mnozí z nás mají sedavé zaměstnání, všude si dojedou autem. Na chůzi už tedy nezbývá moc prostoru. Je to škoda, protože absence pohybu s sebou přináší řadu dalších problémů, které jsou obvykle spojeny s nadváhou.

Rozhýbejte se chůzí

Možná vás napadne, čím je pravidelná chůze tak přínosná. Nezpotíme se, nejde o žádné cvičení ani větší námahu. To ovšem není pravda. Chůze je stejně účinná jako mnohé aerobní aktivity. Naše tepová frekvence se pohybuje v aerobním pásmu, díky čemuž tělo čerpá energii z tukových zásob a tuky se tak účinně spalují. Řeč je samozřejmě o rychlé chůzi, při které je velmi snadné ohlídat si správný interval tepové frekvence. Pokud jdete příliš rychle, stačí jednoduše zpomalit tempo (obvykle v náročnějším terénu).

Chůzi si můžete snadno zpříjemnit tím, když vyrazíte s někým. Pokud máte doma pejska, je to jedinečná příležitost a hlavně motivace, proč chodit pravidelně na dlouhé procházky. Stejně tak maminky s kočárkem mohou snadno spojit „venčení“ svého děťátka s hubnoucím procesem. S malými dětmi není mnoho času na cvičení, proto chůze představuje ideální způsob, jak se vrátit zpět do fyzické kondice. Jestliže nemáte pejska ani dítě nevadí, vezměte s sebou kamarádku, partnera, maminku, zkrátka kohokoliv. Zvolte si nějaký cíl, kterého chcete dosáhnout. Spojte chůzi s výlety v přírodě, s prohlídkou památek nebo jen procházkou v přírodě.

Jak začít?

Nejdůležitější je odhodlání se k tomu. Nezapomeňte na pravidelnost a nehledejte výmluvy, proč to zrovna dneska nejde. Buď chcete zhubnout, nebo o tom jen hovořit. Stanovte si cíl, jakého chcete dosáhnout. Kolik kilogramů byste rádi zhubli, chcete zlepšit také fyzickou kondici a dosahovat lepšího výkonu? Ideálním společníkem se pro vás stane krokoměr, který bude počítat vaše kroky za vás. Budete tak mít svou aktivitu stále pod kontrolou.

Výsledky již za čtyři týdny

Pokud budete chodit pravidelně 4 krát týdně na delší procházky, změny na vaší postavě budou viditelné již za čtyři týdny.

Chůze ve fitness centru

Nechce se vám chodit venku v zimním nevlídném počasí, které u nás panuje prakticky 6 měsíců v roce? Skvělou alternativou je takzvaný chodící (běžící) pás, který si můžete buď pořídit domů, nebo na něj chodit do fitness centra. Na toto cvičení se zaměřují programy Heat a Nordic Walking. Tyto lekce jsou pod vedením vyškoleného instruktora, který udává tempo chůze. Cvičí se na speciálních pásech, které cvičící pohání vlastní silou. Obtížnost se volí podle sklonu pásu.