Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

5 způsobů, jak posílit imunitu

Snadno vás skolí chřipka, rýma nebo kašel? Zejména v zimních měsících dostává náš imunitní systém opravdu zabrat. Oslabená imunita dokáže pořádně potrápit, vaše tělo se pak hůře vyrovná i s banálním nachlazením, cítíte se neustále unavení a bez života. Je důležité imunitní systém „nakopnout“ a posílit jej. Nebojte se, nemusíte se dopovat léky. Dáme vám pár tipů, jak na to!

1. Dopřejte si pravidelný pohyb

Pohyb je lékem prakticky na cokoliv, bohužel mnoho lidí na něj stále zapomíná. Sedavé zaměstnání, dostupnost dopravních prostředků a časová tíseň vedou k tomu, že se málo hýbeme a je to znát i na naší imunitě. Také máte pocit, že v létě prakticky nemarodíte a v zimě skoro pořád? Není to pouze počasím, ale také pohybem! V létě nás krásné počasí přímo vybízí chodit do přírody, plavat a užívat si venkovních aktivit. V zimě se nám chce ven o dost méně, mráz, déšť, vítr a chlad, který zaleze doslova pod kůži, to není nic příjemného. Přesto byste měli zvolit přiměřený pohyb v uzavřeném prostoru, choďte na jógu, Zumbu, aerobic, pilates nebo na cokoliv jiného, co vám bude blízké. Navíc také v zimě máte možnost pravidelně chodit plavat do krytých bazénů. Nezapomínejte na to, že pokud vaše tělo bude v dobré kondici, bude mnohem lépe schopné odolávat zákeřným virům.

2. Dostatečný přísun vitaminu C

Pro správnou činnost imunitního systému je důležité jíst dostatek vitamínu C. tuto informaci nám říkali naši rodiče i prarodiče, když nám trpělivě loupali pomeranče či grepy, a co takový čaj s citrónem? A měli pravdu! Vitamín C je nenahraditelný, podporuje odolnost organismu proti infekcím, zabraňuje oparům a infekčním onemocněním. Lékaři upozorňují také na to, že podávání vysokých dávek vitamínu C během nachlazení zkracuje dobu rekonvalescence a zmírňuje symptomy nemoci. Nejvíce vitamínu je v citrusech, ale také v brokolici, květáku a další zelenině. Zvyšte tedy konzumaci čerstvé zeleniny a ovoce, vaše imunita to potřebuje.

3. S dobrou náladou jde vše lépe

Říká se, že smích léčí. A to platí také v případě našeho imunitního systému. Když budete v pohodě, žádné viry a bacily se k vám nedostanou. Zkuste se alespoň jednou denně od srdce zasmát, rlaxujte, zkrátka dělejte všechno pro to, abyste se cítili co nejlépe. Pouštějte si vtipné filmy nebo seriály, zajděte s přáteli posedět, dejte si dvojku červeného, zkrátka dopřejte si zábavu.

4. Dostatek spánku

Odborníci stále upozorňují na to, jak je spánek důležitý. A to zejména před půlnocí, každá hodina, kterou naspíme ještě před půlnocí má doslova cenu zlata. Člověk by měl denně naspat alespoň 7 – 8 hodin, dítě ještě o dvě až tři hodiny více. Proč je vlastně spánek tak důležitý? Během spánku náš mozek odpočívá a regeneruje se, nepříjmná žádné impulzy z okolí. Pokud naše tělo trpí nedostatkem spánku, je oslabené a nedokáže se bránit virům a bakteriím. Nezapomeňte se dobře vyspat a neponocujte!

5. Otužujte se

Otužování můžeme přirovnat k posilovně pro imunitní systém. Chcete-li jej pořádně posílit, otužováním toho snadno docílíte. Naši rodiče i prarodiče neměli softshellové oblečení, elektrické topení a péřové bundy. Oblékali se mnohem méně, než my a nežili v přetopených místnostech. Možná vám to přijde kruté, ale pravdou je, že byli mnohem zdravější, než my. Zkuste se otužovat, ideální je sauna, sprchování studenou vodou ráno a večer a nepřetápějte! Otužujte nejen sebe, ale i své děti.