Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

5 zdravých potravin, které určitě doporučujeme

Když se řekne zdravá strava, většinu z nás napadne ovoce, zelenina a celozrnné potraviny. Ovšem tato škála je mnohem pestřejší. Existují potraviny, které jsou velice zdravé, a měli bychom je konzumovat pravidelně. Pojďme si říci, které to jsou.

1. Citróny a citrusové plody

Možná si říkáte, obyčejný citrón, co je na něm tak zvláštní? Odpověď je jednoduchá, jeden citrón obsahuje více, než 100% denního příjmu vitaminu C. Ten potřebujeme k tomu, abychom dokázali odolávat bacilům a zároveň si udrželi správnou hladinu cholesterolu. Ne nadarmo se říká, že při chřipce a nachlazení je nejlepším přírodním lékem čaj s medem a citrónem.

Zejména v zimních dnech bychom měli příjem vitamínu C zvýšit, protože podporuje imunitu. A pokud chcete zhubnout, pak vězte, že vlažná voda s citrónem ráno nalačno dokáže perfektně nastartovat metabolismus a zlepšit trávení.

2. Brokolice

Brokolice patří mezi takzvané super zdravé potraviny. Někteří k ní mají trochu odpor kvůli brčálově zelené barvě, ale pokud ji umíte správně zpracovat, jde o velice chutnou zeleninu, která je v našem jídelníčku nenahraditelná. Jen stěží byste hledali jinou potravinu, která obsahuje tak vysoký podíl vitamínu C a mnoho dalších prospěšných látek pro náš organismus (vitamín D, E, karoten, draslík, vápník, železo, selen, hořčík a mnoho dalších).

Brokolice je navíc velice dietní potravina, po které nepřiberete, ale zároveň získáte mnoho důležitých látek. Je doporučována jako účinná prevence proti nachlazení a chřipce, do jídelníčku byste ji měla zařadit v případě redukčních diet, protože je z 90% složena pouze z vody a hlavně neobsahuje žádné sacharidy. Brokolici můžete různě tepelně upravovat, vařit, dusit, grilovat, zapékat, ale pamatujte, že nejvíce vitamínů si uchová v čerstvém stavu.

3. Česnek

Umíte si představit vařit bez česneku? Česnek funguje jako perfektní dochucovadlo a zároveň jde o mimořádně zdravou potravinu. Mnozí jej přezdívají jako lék, životabudič a dokonce také afrodiziakum. Léčivou moc česneku znali již naši předkové ve starověku. Sloužil coby dezinfekce, obsahuje důležité vitamíny A, B a C, vápník, selen, jód a mnoho dalších potřebných látek. Dokáže posilovat náš organismus, podporuje jeho obranyschopnost, látkovou výměnu a zvyšuje sexuální výkonnost. Perfektně účinkuje v případě nachlazení, jeden stroužek česneku zabere lépe, než léky proti chřipce. Při nákupu dejte přednost českému česneku z farmářských trhů.

4. Špenát

Králem zeleniny je špenát. To je zcela jistě pravda, neboť jde o naši nejcennější listovou zeleninu. Je bohatý především na železo a z 88% obsahuje vodu. Nejvíce vitamínů si uchovává v syrovém stavu, ostatně jako všechna zelenina. Listy špenátu je vhodné přidávat například do zeleninových či těstovinových salátů.

5. Zázračné brusinky

Mezi další superpotraviny řadíme brusinky, které svou výživovou hodnotou předčí předražené exotické ovoce. Mají velmi dobré antioxidační účinky a obsahují velké množství vitamínů. Mohou působit jako prevenci proti vzniku rakovinových onemocnění. Perfektně působí proti infekci močových cest a hlavně jsou chutné. Můžete je pořídit čerstvé, jako zavařeninu nebo v sušené podobě.