Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

5 potravin, které mohou pomoc jako prevence proti rakovině

Rakovina patří mezi nejobávanější nemoc vůbec. Jde o jednu z nejčastějších příčin úmrtí, i přes nejmodernější lékařskou péči nemusí být prognóza vždy příznivá. Zda právě vy touto nemocí onemocníte, to vám nikdo neřekne, ale můžete sami udělat něco proto, abyste riziko minimalizovali. Zdánlivé maličkosti mohou být velmi důležité. Existují potraviny, které působí jako skvělá prevenci proti této zákeřné nemoci. Známe 5 potravin, které by ve vašem jídelníčku rozhodně neměly chybět.

1. Brokolice a košťálová zelenina

Tuto nevábně vypadající potravinu řadíme mezi takzvané superpotraviny, které dodávají našemu organismu celou řadu cenných látek. Brokolice obsahuje takzvané antioxidanty sulforafany, které působí jako prevence proti rakovině. Studie, která byla provedena v Číně, prokázala až o polovinu nižší riziko rakoviny prsu u žen, které pravidelně konzumovaly brokolici, květák a zelí.

Proč tomu tak je? Brokolice a ostatní košťálová zelenina obsahuje látku I3C. Ta dokáže „opravit“ DNA v buňkách a tím zabraňuje dalšímu rakovinovému bujení. Pokud chcete dosáhnout maximálního účinku, je třeba konzumovat košťálovou zeleninu alespoň třikrát týdně a nejlépe v syrovém stavu. Pokud vám syrová brokolice nechutná, můžete ji krátce spařit (maximálně 3 minuty) nebo povařit a olivovém oleji.

2. Rajčata

Rajčata patří mezi všeobecně oblíbenou zeleninu, která se často objevuje v zeleninových salátech, jako příloha k hlavnímu jídlo nebo v omáčkách. Málokdo však tuší, jak jsou rajčata zdravá, a že jejich pravidelnou konzumací vlastně bojujeme proti mnoho vážným onemocněním. Také rajčata jsou výborným antioxidantem a obsahují lykopeny, které mají schopnost blokovat rakovinotvorné radikály. Lykopen, který je obsažený v rajčatech dokáže absorbovat volné radikály, které vznikají při látkové přeměně v těle a mohly by poškodit genetickou strukturu buněk. Zařaďte rajčata do svého jídelníčku co nejčastěji, jsou chutná a velmi zdravá.

3. Kiwi

Toto exotické ovoce, které na první pohled nevypadá vůbec vábně, patří mezi potravinové klenoty, které mají velice pozitivní účinky na naše zdraví. Někteří jej nazývají „chlupatou bramborou“ a skutečně tak vypadá. Ovšem jeho dužina je žluto zelená. Obsahuje 10 x více vitamínu C oproti citrusům a slouží jako skvělá prevence proti rakovině prsu a žaludku. A to nemluvě o tom, že mnohonásobně zvyšuje odolnost organismu. Zejména v zimním období bychom měli kiwi konzumovat pravidelně. A pokud vám klasické zelené kiwi připadá příliš kyselé, zkuste „zlaté kiwi“, které se na první pohled odlišuje tím, že je světlejší a má hladkou slupku. Uvnitř má medovou barvu a je sladké. Tento typ kiwi chutná i malým dětem.

4. Česnek a cibule

Málokterá hospodyňka by dokázala vařit bez česneku a bez cibule. Pokud je často používáte a dáváte do různých pokrmů, pak vězte, že tím také snižujete riziko rakoviny. Látky, které česnek obsahuje, zpomalují dělení rakovinných buněk a ochraňují tělo proti volným radikálům. Obdobně působí také cibule, která v sobě uchovává vysoký obsah fenolových sloučenin (druh antioxidantu). A nezapomínejte, že čím je cibule štiplavější, tím je její účinek silnější.

5. Olivy a olivový olej

Vyměňte slunečnicový olej za olivový a konzumujte olivy. Uděláte tím mnoho pro své zdraví. Olivy a olej z nich obsahuje velké množství antioxidantů, které působí jako takzvaný elixír mládí. Dokáže ochránit buňky před nežádoucími změnami, které vedou k rakovinovému bujení. Olivový olej v sobě ukrývá kyseliny, které zvyšují účinnost léků při léčbě rakoviny prsu.