Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

5 nejčastějších chyb, které děláme při počítání kalorií

Znáte to, snažíte se zhubnout a nechcete nic podcenit. Začnete si tedy počítat jednotlivé kategorie a brzy vám z toho všeho jde hlava kolem. Jakých nejčastějších chyb se dopouštíte a jak z toho ven?

Nezapočítáte přílohy

Když už se rozhodnete počítat kalorie, pak musíte myslet skutečně na všechno. Dáváte si do kávy trochu mléka? Pak to musíte započítat, stejně jako lžičku marmelády na chleba a samozřejmě také salátové dresinky, kečup, omáčky, olej. A právě to často bývá kámen úrazu. Je třeba myslet skutečně na vše, protože často ty nejméně nápadné suroviny mají nejvíce kalorií.

Kalorie počítáte až po jídle

Máte připravenou tabulku s kaloriemi a zapisujete si do ní záznamy za uplynulý den? To je opět velká chyba. Nejenže tak nemáte přesný přehled o kaloriích, ale také nemůžete už nic udělat s tím, že jste svůj denní limit překročila. Zkrátka je vždy lepší si udělat přehled kalorií večer a mít to připravené na další den. Pak už si jen odškrtáváte jednotlivá jídla. K tomu se přiklánějí také odborníci přes výživu. Můžete si naplánovat jídelníček i na několik dní dopředu a budete tak mít lepší přehled o tom, co jste snědli. Pokud vám tento systém nevyhovuje, můžete ještě zapisovat počet kalorií těsně předtím, než jídlo sníte. Na to ovšem v průběhu pracovního dne nemusí být dostatek času.

Důvěřujete a neprověřujete

Ano, zde platí pořekadlo „důvěřuj, ale prověřuj“ na 100 %. Když si koupíte 200 gramů šunky, nemůžete se plně spolehnout, že toto číslo je skutečně správné. Proto je vždy lepší si množství jídla převážit a mít tak jistotu, že vaše porce odpovídá tomu, kolik je potřeba. PS: Potraviny stačí vážit jen zpočátku. Časem už budete mít „v oku“, jak má být která porce velká. Chce to jen cvik. Nečtete pořádně etikety nutričních hodnot My lidé máme potřebu v rámci úspory času číst jen to, co sami chceme. Často se tak domníváme, že láhev ovocného džusu je jedna porce. Ovšem když si pozorně přečtete etiketu nutričních hodnot, budete se divit. Tabulka mnohdy obsahuje hodnoty pro dvě i více porcí.

Pozor na tekutiny

A jsme u páté nejčastější chyby. Tekutiny! Ano, na ty často zapomínáme. Na to apelují také výživoví poradci, kteří se s tím u svých klientů setkávají běžně. Například voda žádné kalorie neobsahuje, ale ovocný džus ano. Stejně tak mléko, pivo, víno, ovocné koktejly, slazené čaje a mnoho dalších. Sladké nápoje bývají často velice zrádné.

Nepočítejte kalorie a vsaďte na spolehlivého pomocníka

Chcete se těmto chybám vyvarovat? Pak nespoléhejte na nějaké počítání kalorií. Zaregistrujte se na webu GetFitOnline. Zde vám udělají hubnoucí jídelníček na míru. Je to snadné, pohodlné a především účinné. Getfitonline vám pomůže zhubnout.